2014. szeptember 11., csütörtök

Tigris étterem (Mérleg utca 10.)



Van néhány hely, melyek elismertsége az ínyencek körében töretlennek mondható, számunkra valahogy nem adták azt, amit vártunk, pontosabban elmaradt a meglepetés, a katarzis, a hűha-élmény. Ide tartozik a megboldogult Arcade bisztró, ide az idei Nobu-s látogatásunk s ide sorolom a Tigrist is, azzal a megjegyzéssel, hogy míg az előző kettő esetében a hiányérzet és a frusztráció volt a domináns, a Tigris alapvetően jó élmény volt, melyre örömmel gondolok vissza.
A 2012-es Vince alkalmával vettük ide be magunkat egy kedves jóbarátommal, s végigettünk vagy 5-6 fogást. Utólag rekonstruálva (sajnos az étlapot nem fényképeztem le) ettünk lazackaviáros libamájat, 
halászlevet, 
bőrén sült kacsamellet krumplipürével, jus-vel és pok choi-jal, 
Szent Jakab kagylót fel-nem-tudom-ismerni köret-elemmel és ha minden igaz szintén krumplipürével (e tányért nem nevezném kifejezetten esztétikusnak, a többivel ellentétben) 
valamint egy csokikompozíciót.
Jó alapanyagokkal dolgoznak a Tigrisben és értenek is a mesterséghez. A libamáj kifogástalan volt, a kacsa bőre ropogott, a hús jó állagú volt és finom, a desszert is ízlett. A halászlé-műfajában ettem már maradandóbbat mind a klasszikus műfajban (pl. Rózsakert vendéglő, Algyői Halászcsárda, Tenkes csárda), mind pedig az átköltött verzióban (Babel), bár, megjegyzem, ez sem volt rossz. A végső benyomás az volt, hogy felkészültsége ellenére kissé fantáziaszegény a konyha.
Nagyon értékeltük a felszolgálók szaktudását, elkötelezettségét és kommunikativitását, és tagadhatatlanul megnyerő az étterem atmoszférája is. A honlap leírása kifejezetten találó: Belépve pillantásunk rögtön a bejárattal szemben található több mint 100 éves tölgyfa bárpultra esik, amely - éppúgy, mint az étterem egésze - a legapróbb részletekig felújításra került. Ellenállva a múló divatoknak, az enteriőr a múlt század elejének kedvelt nagypolgári stílusát kínálja a vendégeknek. A bútorok, kiegészítők és a hófehér Zsolnay étkészlet egyaránt az időtálló értékeket jelenítik meg.
Az árak meglehetősek, levesek és desszertek 1500 körül, a főételek zöme 4000 és 5000 között. Értékelendő, hogy két év elteltével az étlapot végignézve nem ütköztem bele egy fogásba sem az általunk rendeltek közül. A kellően szűk, de mégiscsak korrekt választékot nyújtó étlapon (3 leves, 3 hifdeg előétel, 3 meleg előétel, 8 főétel, 4 desszert) mára találunk kifejezetten izgalmas tételeket is. (Pl. tőkehalpofa padlizsántextúrákkal, mangalica szűz és pofa szederrel és vargányával) Végül is két év nagy idő, s jobb helyeken fejlődik a konyha.
Romantikus vacsorára, kiemelkedő alkalomból jó választás.


A szöveg a blog számára készült.
A Tigris étteremben 2012. március 22.-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése