2014. szeptember 27., szombat

Padlizsánkrém-variációk 2. - Sült paprikás padlizsánkrém



A minap megfőztük a második adag zakuszkát, így készen adták magukat az alapanyagok ehhez a remek padlizsánkrém-variációhoz, amit eredetileg a anyai nagymamámtól tanultam. Ő szinte mindig kevert a padlizsánkrémhez néhány megsütött, lebőrözött, majd apróra vagdosott vagy ledarált paprikát. De akad más ihletforrás is: a Balkáni Szakácskönyv című, Délvidéken kiadott kötetben, mely hat balkáni ország konyhájába enged betekintést, ajvár néven szerepel egy olyan padlizsánkrém, melynek fele sült paprika. Ez azért is érdekes, mert a jelenleg szerb megszállás alatt álló déli végeinken a kereskedelemben kapható megannyi ajvár jellemzően csak paprikát tartalmaz, de legalábbis 90%-ban erre alapoz.
A padlizsánt mi száraz forró vaslapon szoktuk megsütni a gáztűzhelyen, szabad téren, parázson még finomabb, de ha engedjük rendesen odakapni, a héját kissé megszenesedni, hasonló pörzses ízt kapunk. Ugyancsak vaslapon sütjük az azonos mennyiségű kápia paprikát is.
Elkészítjük az alap-padlizsánkrémet, a szokásos módon, héjától megfosztva a padlizsánt, majd némi aprítás után összekeverve apránként hozzáadott olajjal, sóval, borssal, kevés citrommal, apróra vágott lilahagymával, esetleg fokhagymával, majd hozzákeverjük a ledarált paprikát is.
Az eredmény lenyűgöző, a paprika kellemes édeskés ízt ad a padlizsánkrémnek.
Fűszerezhető tetszőlegesen bármilyen zöld fűszerrel (petrezselyem, kapor, snidling, kakukkfű, oregánó,bazsalikom stb.) vagy azok keverékével.

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése