Százas listámon a legrégebbi
emlékeim: Gundel (1998), Kriza (1999), Fausto (1999). Kérdés, hogy ennyi idő
távlatából el lehet-e helyezni egy élményt a frissebbek között. Nos, arra
törekedtem, hogy tárgyszerűen elhelyezzem őket, azzal a megjegyzéssel, hogy a
hely azóta minden bizonnyal sokat változott, sokat fejlődött. Érdemes abba is
belegondolni, hogy nem teljesen igazságtalan a helyzet, mivel egyik oldalról
ugyan egy régi emlék a besorolás alapja, a másik oldalról viszont akkor korántsem
volt még annyi értékelhető, ínyenc szempontból egyáltalában szóba jövő
vendéglő, így egyfajta imprinting effektus is érvényesül, mai ezeket a helyeket
részesíti előnyben.
Tény az, hogy mindmáig meghatározó
jó élményem volt mind a három, így a Fausto is. Mondjuk kissé mellbevert a számla
összege, annak dacára, hogy nem nekem kellett kiegyenlítenem. 28.000 forint 3-3
ételre egy üveg borral s némi ásványvízzel (lehet, hogy ittunk még valami
prosecco-t aperitifnek) ma sem kevés pénz, akkor egy vagyon volt.
Ketten voltunk, kóstolgattuk
rendesen egymás ételeit, társam libamájat evett előételként, szarvasérméket
főételnek, jómagam vegyes mediterrán előételt ettem, majd kacsamellet, végül
mindketten vegyes desszerttel zártunk. Ételeink egytől-egyig kiválóak voltak,
jó alapanyagból, fantáziadúsan, magas konyhai szakismerettel elkészített fogások.
Jegyzeteim szerint Mayer Márton Kopár Cuvée-jét ittuk, ami érdekes, mert megesküdtem
volna, hogy a Vylyan pince Montenouvo cuvée-jét ittuk. Meglehet, hogy azt a
Krizia-ban rendeltük, az is ekkortájt volt.
A kiszolgálásra panasz nem
lehetett, a freskót mintázó falfestéssel nem tudtam megbékülni, de azt leszámítva
a beltér is megnyerő volt. Időközben a Fausto elköltözött, ha jól tudom, oda,
ahol most Rudits Károly próbálkozik újra a Lou Louval. A Dohány utcában Osteria
működött valamivel kedvezőbb árakon. Jelenleg a mindkettőt a Dohány utcában
találjuk meg. Sok országban sok jó éttermet megjárt barátaim szerint nagyon jó
konyhájuk, de még nekik is, (akik egyébként rendszeresen esznek a Borkonyhában,
az Aszúban meg a Terminálban) túl drága.
A Fausto ma a nyolc 14 Gault Millau
pontos éttermünk egyike (felette van három 17 pontos, három 16 pontos és
három 15 pontos). Ez igen szép helyezés.
Megérdemelne a Fausto még egy
látogatást, de amíg meg nem hív valaki újra, aligha fogok odamenni. Nálam árban
nagyon kemény pszichológiai határok működnek. Hosszú ideig 5000 forint volt az,
amit egy étkezésre hajlandó voltam kifizetni, ez mostanra 10.000-re emelkedett.
Ahol ebbe nem lehet beférni, azt kihagyom, főleg ha már jártam ott. Előfordultak
kivételek, de azok csak erősítik a főszabályt. Márpedig a Fausto étteremben a
főételek 6.500 és 15.200 forint között mozognak, az Osteriában 4.500 és 4.800 közé vannak belőve, de mondjuk
egy tiramisu itt is 1600 ft. Úgyhogy nem fenyeget az a veszély, hogy egyhamar
ellátogassak bármelyik Fausto néven működő helyre. Aki viszont az élményt nézi
s nem azt, hogy az mennyibe kerül, nyugodtan látogasson el ide: nem fog
csalódni.
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése