2014. szeptember 21., vasárnap

Café Pierrot (Budapest, I. kerület, Fortuna utca 14.)



Zsidai Roy neve a minőség védjegye számomra, s vélhető, hogy nem vagyok ezzel egyedül. A sikernek egyik titka, hogy a neves étteremtulajdonos megnyerte a legjobb magyar séfek egyikét, Litauszki Zsoltot egyik éttermébe gyakorló séfnek (Baltazár), továbbá kreatív séfnek a többi helyre (ÉS bisztró, Pest-Buda, Spíler, Magyar 21 s persze a szóban forgó Pierrot). A Café Pierrotban egy korábbi időszakban voltunk, de az étterem séfje akkor is brillírozott.
A honlapon olvasható szövegnek második fele még nem volt aktuális, akkor inkább francia ihletettségű nemzetközi konyhát vitt a hely. Azért az idézetet ideillesztem, mert a hely hangulatát remekül leírja: „A Pierrot egy lezseren elegáns, kifinomult, de barátságos, befogadó hely, romantikus környezetben, ahol a monarchia magas szintű és ettől időtlen magyar konyháját ismerhetik meg az ide látogatók.”
A 2010-es Torkos csütörtök alkalmából a szerdai napon vacsoraidőben torkoskodtunk itt. Ettünk sütőtök velouté-t libamájas kacsarillette-tel (1490), 
marinált fogast (2950),
friss scampit és házi szardellát parmezános sherry salátával (3280), 
36 órás pireneusi báránysültet gratin burgonyával és gremolátás bébi karottával (5380),
hegyi pisztrángfilét vargányával és snidlinges creme fraiche-fagylalttal (3980),
creme brullée-t szederrel (1390) 
és forró csokoládészuflét (1590). 
Még jó, hogy csak mindennek a felét kellett kifizetni.
Ételeink ízre, állagra, hőmérsékletre kiválóak voltak, egyetlen bíráló megjegyzésem annyi volt anno, hogy a vargányás mártást felesleges megnyomni szarvasgomba aromával. Még pontosabban a szarvasgomba aromát (dimetil-szulfid) ugyanúgy kitiltanám az éttermek konyhájából, mint ahogy a margarint, a vegetát és a mirelit cuccokat. Másrészt pedig a vargányának annyira jó íze van önmagában, hogy azt kár bármiféle aromával elfedni.
Mindemellett a kiszolgálás maga volt a tökély, pincérünk ritka megnyerő elegyét nyújtotta a kommunikativitásnak, természetes kedvességnek, udvariasságnak és szakszerűségnek. Vacsoránkat varázslatos zongoraszó kísérte.
Egyik legjobb éttermi élményünkként raktároztuk el a Café Pierrot-ban eltöltött estét.

Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése