2014. július 4., péntek

Majtényi Présház (Kishegy, a Balaton déli partja)



A Konyári név a borszeretők közében a minőség védjegyét jelenti. Mi több, a jó ár/érték arányú minőségét. Legyen szó az igen népszerű Chardonnay-ről, Roséról, vagy az Ikon pincészet középső sorozatáról, a Cabernet-Pinot-Shiraz triászról, vagy akár a Sessio-ról, mely bízvást összeengedhető vakteszten a szekszárdi vagy villányi csúcs-Merlot-kkal, a minőség mellett a korrekt árszabás is szembeötlő.
Nem meglepő hát, ha a család vendéglője, mely a Konyári pincészet impozáns épülete felett helyezkedik el és a Balaton talán legszebb kilátását biztosítja a teraszra kiülő vendégeknek, szintén a minőségorientáltság jegyében működik, igen jó ár/érték arány mellett.

Eddig két alkalommal volt szerencsém itt étkezni, először csak egy gulyáslevesre futotta az időből, mely remek volt, pont azt adta, amit az ember elvár tőle, mentes volt a szokásos hibáktól (agyonfőtt elemek, krumpli-törmelékes sűrűség, mócsingos hús stb.), ugyanakkor remek volt az íz-egyensúlya. Másodszor gazpacho-t 
ettem és vaddisznót vadasan, zsályás krumplival, 
illetve megkóstoltam asztaltársam tormás-tejfeles csirkelevesét. 
Minden fogás ütötte a mércét, a vaddisznó pedig egyenesen kiváló volt, azóta is töprengek, hogy miként tudták megpirítani a zsályás törtkrumplit, úgy, hogy tojást se legyen benne és ne is essen szét a „pogácsa”. Májkel Zsolt séf jó házias konyhát visz, amit kissé finomít is. A megszokott sláger-fogások mellett akad néhány ínycsiklandó tétel, melyeket a következő látogatásokra vettünk célba: rozmaringos báránycsülök, tűzdelt szarvascomb, de egy egyszerű vajon sült fogasfilét sem utasít el az ember.
Baráti áron mért Konyári- és Ikon borokat ihatunk az étkek mellé, mintegy húsz tételt,  valamint Garamvári pezsgőket. Aki a sörre esküszik, azt is kap, frisset, hideget, Sopronit. 
Aki meg vezet s mint minden épeszű ember, kerüli az ipari üdítőket, ihat szódát vagy limonádét.
A Majtényi Présház igen jó tipp bárkinek, aki a Kistücsök fine dining-ba hajló konyháját már kipróbálta és új helyet keres a déli parton. Vagy aki jól elkészített hagyományos ételekre vágyik csodás környezetben, kedves kiszolgálás mellett.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változatát elküldtem a Demokratának.
A Majtényi Présházban 2014. június 14-én jártunk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése