2014. június 19., csütörtök

Fióka borbár (Városmajor utca 75.)




A Fióka a nemrégiben nyitott ínyenc borétterem a János Kórházzal szemben. 

A beltér fesztelenül elegáns, hangulatos, minden a helyén van, jó érzés itt üldögélni.

A kiszolgálás kifogástalan: udvarias, gyors, kedves, kommunikatív felkészült.
A borlap pazar, jól összeválogatott, még a sokat próbált, majd minden kóstolóra elzarándokoló, évente 1000-2000 bort megkóstoló ínyencek is találhatnak rajta újdonságot. A kínálatban szerepelnek a klasszikusok mellett (Szepsy, Kovács Nimród, Laposa stb.) a badacsonyőrsi Folly Arborétum, a nadapi Variszkusz, a bélteki Nachbill, a móri Pontica, a szekszárdi Pastor pince nedűi s a sor még folytatható.

Hasonlóan koncepciózus a rövid, jól összeállított, izgalmas étlap, melynek minden tétele kóstolásra csábít. Mindössze fél óránk volt, így két előételre kellett szorítkoznunk, lazactatárt rendeltünk és kacsamáj-gerbeaud-t. A várakozás idejére kaptunk vegyes zöldségcsipszet (répa, petrezselyemgyökér, lilaburgonya) némi mártogatóval.  
A lazactatár jó minőségű, friss alapanyagból készült,  lehetett volna gazdagabban fűszerezni, de így is finom volt, hiszen a nyers lazac önmagában is ízletes, hát még kis olajjal, citrommal. A tatárra került egy vaslapon megpirított kecske-camembert szelet, amit igencsak szerettünk, mellette saláta és pirítós. 
Mindig szkeptikus voltam a libamáj/kacsamáj valamint a piros és fekete húsú gyümölcsök kombinációjával kapcsolatban, de ez a csokit krémesített majd megszilárdított gyümölcsréteggel „kiváltó” kacsamáj-zserbó teljes mértékben meggyőzött.
Alig várjuk a következő alkalmat, hogy letesztelhessünk egyet-kettőt a főételek közül és megnézzük, hogy milyen a desszertfront. Akár ma ebédre szívesen választanám az étlapról a nyúlcombot zsályás túrógombóccal és gyömbéres bébirépával, amit diós sajttortával nyomtatnék le.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Fiókában 2014. június 6-án jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése