2014. május 25., vasárnap

Csillagánizs (Veress Pálné utca 22.)



A Papírsárkány nevű egzotikus büfé helyén vietnami étterem nyílt, mely egyből be is került a Dining Guide által összeállított legjobb pho-büfék listájára. A hangulatos kis helyen maga, a hosszú ideig Vietnamban élt tulaj szolgál ki, a felesége, aki vietnami születésű, a konyhán dolgozik.
Az étlap változatos, ugyanakkor dicséretesen rövid, nem nehéz elhinni, hogy minden frissen készül. Kínálnak három előételt, háromféle levest, ami a pho három változatát jelenti, csirkéset, marhahúsosat és vörösboros marhahúsosat, wok címszó alatt négy ételből választhatunk, van még továbbá három tésztaétel, egy halétel, négy vegetariánus fogás és egy desszert. 
Az itallap az étlapnál is egyszerűbb, a tucatnyi italféleséget fekete táblára írják fel krétával, de van közte limonádé, vietnami kávé, tea és persze a (cseppet sem) elmaradhatatlan ipari üdítő és sör. Ezek közül az egyik Saigon nevű vietnami termék, mely nem jobb vagy rosszabb vetélytársainál, a kínai Tsing Taonál, a thaiföldi Singanak vagy az indiai Cobránál.
A kiszolgálás kedves, közvetlen, kommunikatív. Mi rendeltünk egy vörösboros marhahúsos pho-t, ezt a helyesen kiejthetetlen slágerlevest, mely fonetizálásában maguk a vietnamiak sem egységesek,
tavaszi tekercset,

chilis kapros harcsagombócot,
rákkal töltött nyári tekercset, 
valamint bami gorenget. 
Az ételek időben érkeztek és maradéktalanul megelégedésünkre szolgáltak, a gombóc inkább lepényke volt, de ízre állagra ezt is szerettük. Az árak zavarba ejtően kedvezőek.  
Jól éreztük magunkat a Csillagánizsban, mindenkinek ajánljuk, aki vonzalmat érez a távolkeleti ízek iránt.

Dorozsmai Endre

A Csillagánizsban a 2013-as év vége felé jártunk, a szöveget a laptopomba írtam a Demokrata számára, ahol bennragadt. Egy gasztrojegyzet után kutatva fedeztem fel ma. Utánanézve a helynek, azt olvastam a Facebook-oldalukon, hogy december 22-től költözés miatt zárva vannak. Azóta meg semmi, úgyhogy a fenti bejegyzésnek inkább dokumentációs értéke van, mint orientatív, amíg netán meg nem nyitnak valahol újra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése