Hadd kezdjem egy személyes vallomással. Kora gyermekkoromtól fogva a vasárnapi
ebédnél mindig kaptam egy pohár bort. Ezt később már magam szereztem be, de
bizony elütöttem a harmincat is, míg rájöttem, hogy az általam addig
fogyasztott borokon túl létezik egy más, izgalmas, különleges világ, ahová idő-,
energia- és pénzbeli ráfordítással lehet eljutni. A tömegborokat kóstolgatva
soha nem fogjuk megérteni, hogy a bort miért rokonítják a költészettel,
filozófiával, vallással, hogy miként válhat ez az ital igen sok ember életének legfőbb
megszépítőjévé.
Nos, ugyanez elmondható a sörökről is, azzal a különbséggel, hogy a sörök világát
sokkal inkább eluralta a nagyipar és minőségi sörhöz sokkal nehezebb hozzájutni,
mint minőségi borhoz. S nem utolsósorban sokkal kevesebben és kevesebbet is
termelnek jó sörből, mint borból. Magyarországon a minőségi sörfőzés 2013-ban
egy meghatározó lökést kapott a Legenda és a Hopfanatic sörfőzdék
megalapításával. E két sörfőzde adta a minap a Tulipán borozóban megszervezett
sörkóstolón bemutatott sörsor legszebb darabjait. A kóstolót Vásárhelyi István
tartotta, aki a sörbúvár blog szerzője és a sör és gasztronómia kapcsolatrendszerének
öntevékeny kutatója. Az előadásra és a kóstolóra többen voltak kíváncsian, mind
eddig bármilyen e helyszínen szervezett gasztro-rendezvényre, még a kisteremben
is ültek, igénybe véve minden ülőalkalmatosságot és szinte minden talpalattnyi
helyet.
A közönség számos kérdést is feltett, melyek nyomán megtudhattuk, hogy a 10
millió hektós magyar sörtermelés 92%-át a három nagy multinacionális cég adja, más
világmárkák és a belföldi illetve külföldi kézműves sörök a maradék 8%-on
osztoznak. Elhangzott, hogy a magyar minőségi sörfőzés nagyot lépett előre,
amikor Bart Dániel sörblogger és kocsmatulajdonos valamint Kővári Gergő sörszaküzlet-tulajdonos
és sörfőző (többek között a Grabanc IPA megalkotója) megszervezték az első
főzde-fesztivált, amit azóta évente kétszer megismételnek. Az első fesztivál
elsöprő sikerén maguk a szervezők lepődtek meg legjobban, akik nem is készültek
tízezres tömegre s csak nézték, hogy olyan sorok alakulnak ki a csapoknál, mint
a kommunizmusban ott, ahol banánt osztottak.
Az első sör a Fóti Kézműves Sörfőzde szűretlen alsóerjesztésű söre volt,
mely Zwickl névre hallgat, ezt követte a Békésszentandrási sörfőzde Fekete
Korsója, az angol Porter sörök rokona, mely a maga 7%-os alkoholtartamával már-már
stout. Ugyanezen főzde szilvás söre kilógott a sorból, de mint megtudhattuk,
óriási különbség van e valódi szilva felhasználásával készült sör valamint az
aromatizált nagyipari citromos meg narancsos borzalmak között. A dolog a Pokerface
nevű sörrel kezdett izgalmassá válni, amikor a különleges és minőségi
komlóhasználat folytán egyéni karaktert kapott söröket kezdtük kóstolni. Egyik
jóbarátom úgy fogalmazta meg ezen IPA jellegű irányzat zsenialitását, hogy egy
sörrajongó számára az első IPA olyan, mint egy normális férfi számra az első
nő: mindig emlékezni fog rá. Az IPA rövidítés mögött India Pale Ale elnevezés
van. E söröket ugyanis az angol gyarmattartó elitnek szállították hajón, akkor
még Indiát megkerülve, s meg kellett találni a módját annak, hogy a sörök ne romoljanak
meg. Ehhez pedig az átlagnál magasabb alkohol és az erős komlóhasználat segített
hozzá. A Pokerfacehez, mely egy IPA karakterű sör, mint megtudtuk Simcoe komlót
használtak, ami igen népszerű ebben a kategóriában. A sokak számára az est
csúcsélményét nyújtó PONY, mely a minőségi sörfőzés zászlóshajójának a Brewdognak
a slágersörére a magyar válasz (a Legenda sörfőzde jóvoltából) szintén nem volt
IPA, de mézes, virágos és déli gyümölcsös illata mindenkit elvarázsolt. A
valódi IPÁ-k közül kóstoltuk a Legenda Brutal Bitterét és Snake Bite-ját (mindkettő
8% feletti alkohollal bírt), Csupor Márton Tántorgó ParIPÁ-ját. A talán legjobb
tétel a tavalyi főzdefesztivál győztes söre, az ausztráliai Galaxy komlóval készült
s ezt nevében is hordózó Távoli galaxis volt, amit Róth Zoltán főzött. A sort a
Duvel klónnak indult, de mára már Ipás karaktert nyert Dühös, majd a
Kiskunhalasi Hopfanatic (Kis Tamás) Angry Beastje zárta, egy Russian Imperial
Stout, egy 12% fekete sör, gazdag fűszerességgel és nagy testtel.
A sörökhöz
a Tulipán legénysége biztosított falatkákat, pogácsát, camembert
sajtot bagett-karikákkal, fürjtojásos stefánia-vagdaltat salátával, az utolsó
sörhöz az előadó komponált egy kardamómos kávés csokitortát. Aki a Tulipánban
szervezett estekről előzetes értesítét szeretne, jelentkezzen a 0257 28 2020
telefonszámon vagy a Schmak@aradtulipan.,ro
emailen. A bemutatott sörök nagy része kapható Szegeden a Dugonics téri
Filoxéra borszaküzletben. További érdemi információkat a magyar kézműves sörök
beszerezhetőségétől, a minőségi sörfőzdékről és a kézműves söröket forgalmazó
kocsmákról a www.kezmuvessorok.hu oldalon
találhatunk.
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése