2014. április 17., csütörtök

Főzzünk maradékokból 1: Rozmaringos-édesköményes zöldségkrémleves székelydályai bivalysajttal, házi sonkával és mentaolajjal



Úgy döntöttem sorozatot indítok „Főzzünk maradékból” címmel. Ez környezettudatos, a megtermelt értéket megbecsülő, Istennek tetsző dolog. Történetesen még trendi is, de ez teljesen mellékes, a trendekkel általában jobb szembeszegülni, de ha véletlenül egy trend értékhordozó, akkor minek?

Kiindulópontom egy remek húsleves zöldsége volt, paszternák, petrezselyemgyökér, zeller. Akadt még egy kis padlizsánkrém is. A répát kihagytam, mert nem akartam sárgítani a végeredményt.

Lepirítottam a főtt zöldséget egy kis olívaolajban hosszanti szeletekre csíkozott fokhagymával, adtam hozzá zöld rozmaringot és édesköménymagot. Az ánizst italban nem szeretem, az ouzot sem, de még az Underbergben is idegesít az ánizsos karakter. Fűszerként viszont mind az édesköményt, mind az ánizst nagyon kedvelem, sültekhez, ragukhoz, joghurtitalhoz s hadd ne soroljam.
Némi pirítás után, mielőtt a fokhagyma megkeseredett volna, felöntöttem vízzel, lobbantottam egyet rajta, pürésítettem, majd sűrű szövésű szűrőn átszűrtem.
Egy kevés mascarpone-val selymesítettem, némi citrommal és sóval beállítottam a só/sav egyensúlyt.

Koktélos pohárban tálaltam vékonyra szelt székelydályai bivalysajttal és a rokonok által nevelt disznóból házilag készült sonkával valamint mentaolajjal.

Megelégedésünkre szolgált.


A szöveg a  blog számára készült.
Ha minden jól megy, felteszek majd fotókat is hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése