Amikor a századforduló táján megjelent az első Michelin-kalauz, pontosabban
egy Franciaország-térkép, melyen be voltak jelölve a jó vendéglők, senki nem
gondolhatta, hogy néhány évtized múlva a térképből kinőtt étteremkalauz által
adományozott elismerés lesz a gasztronómiában a legnagyobb kitüntetés. Mert azért
érdemes belegondolni, milyen abszurd sztori ez: egy autógumigyár utazásra s így
gumikoptatásra csábító reklámfogásából
nőtt ki az az intézményrendszer, mely mára behálózza a világot, s mely által adományozott,
a köznyelv s a szakma által egyaránt csillagnak titulált virágszimbólum a séfek
számára a vágyak netovábbja, olyannyira, hogy volt szakács, aki azért lett öngyilkos,
mert hírét vette, hogy meg akarják vonni az egyik csillagát a háromból. (A
tragédia fonákságát csak fokozza, hogy a hír nem is volt igaz.)
Magyarországon a Molnár B. Tamás - Bittera Dóra szerzőpáros, a magyar
gasztroforradalom fáklyavivői hivatkoztak sokat a kétezres években megjelent
cikkeikben a Michelin Kalauzra, többek között ezzel igazolva, hogy a magyar
konyha csak Magyarországon világhírű. Voltak, akik akkor azzal hárították el a
Michelin Kalauz etalonként való elfogadását, hogy Magyarországról egy fősodratú,
egyáltalán nem kiemelkedő konyhájú étterem volt csak benne kiemelve Bib
Gourmand kategóriában (elérhető áron kiemelkedő minőséget jelző besorolás), a
házias ételeket kínáló, akkortájt gasztronómiailag semmi különlegeset nem nyújtó
Náncsi néni, ahol ráadásul az ember többször is ütközhetett tapló kiszolgálásba,
(Elég nagy pincérhadat foglalkoztatnak, lényegében lutri, hogy milyen
kiszolgálásban részesülünk, jómagam három ízben voltam ott, ebből egyszer volt
kifogástalan a kiszolgálás.)
Később a gasztro-forradalom hozta változások beérésével a Michelin
hozzáállása is változott: előbb a Bib Gourmand minősítést kapták azok az
éttermek, melyek meg is érdemelték, majd 2010-ben meglett az első csillag
(Costes),
(Néhány kép a Costes honlapjáról.)
2011-ben a második (Onyx),
2014-ben pedig a harmadik (Borkonyha).
(A fotók a Borkonyha honlapjáról valók, ezek egyrészt jobbak, mint a saját fotóim, másrészt pedig jobban tükrözik a konyha jelenlegi szintjét.)
Kár, hogy 2014-ben a Bib Gourmand minősítést a Csalogány26-ot leszámítva megvonták eddigi birtokosaiktól, egy új helyet viszont kiemeltek ebben a kategóriában, az ország egyik
legelismertebb séfjét, Palotai Csabát a nemrégiben leigazoló Café Dérynét.
Pedig a Déryné mellett lett volna még ebben a kategóriában több hely is, mely
vita felett megérdemelné a Bib Gourmand-t. Mindenekelőtt a Mogyorósi Gábor
által fémjelzett Laci!Konyha!, de a Litauszki Zsolt executive séfségével
működő Baltazár vagy a Mák bisztró is.
Mindez azonban eltörpül amellett, hogy csillagot kapott a Borkonyha,
Horváth Tamás és Kalocsay Zoltán sommelier étterme, melyet Sárközy Ákos séf
vezet. E hír több okból is örömteli. Elsősorban azért, mert az Onyx után ismét
egy olyan étterem kapta meg ezt a kitüntetést, melynek alkotógárdája magyar (ellentétben
az első michelin-csillagot elnyert Costes-szel melynek egy egyébként rendkívül rokonszenves,
de mégiscsak „idegen légiós” séf, Miguel Rocha Viera áll az élén, a konyháján
pedig féltucatnyi náció tagjai dolgoztak a csillag megszerzésének idején illetve
vélhetően dolgoznak ma is, a kommunikáció nyelve pedig az angol) s melynek egyik
célkitűzése a magyar konyha gyökereiből kiinduló kreatív alkotás. Örömteli az
is, hogy egy olyan étterem kapta a harmadik magyar csillagot, mely a bortémára
épült rá. A magyar borok minőségi szegmense valóban világszínvonalú, ezt számos
nemzetközi borverseny visszaigazolta s nincs jobb fórum arra, hogy a magyar
borokat előtérbe állítsuk, mint egy csillagos étterem.
Igen lényeges örömteli tényező az is, hogy a Borkonyha az átlagember számára
is elérhető árakon kínálja ínyencségeit. A másik két Michelin csillagos étterem
egyetlen átlagos főételének árából a Borkonyhában három fogást kényelmesen
össze lehet válogatni, s akkor még nem szóltunk a borok baráti árképzéséről.
Mindemellett a Borkonyha messze földön híres a kedves és közvetlen, ugyanakkor
magasan felkészült, egyszerűen kifogástalan kiszolgálásáról, valamint a
rendkívül jól kitalált, korszerű, mégis otthonos, barátságos, ízléses belteréről.
Jóval a csillag elnyerése előtt hallottam több ismerősömtől, hogy ez az étterem
maga a tökély s nekem is igen jó tapasztalataim voltak itt, nem sokkal a nyitás után.
Sok sikert a Borkonyhának! Aki földink a Székesfővárosban jár, s meg tudja
engedni magának, hogy egy étkezésre rááldozzon kb. 10,000 Forintot – ami
egyébként csillagos színvonalon alighanem párját ritkítja, éljen a
lehetőséggel, s feledhetetlen élménnyel fog gazdagodni.
Ne haragudj, de ebben van pár elírás...
VálaszTörlés- Litauszkit rengetegszer említed hangsúlyosan, a nevében nincs h betű
- a Costes séfje Miguel R. V.
- a BG minősítést nem vonták meg minden korábbi tulajdonostól, a Csalogány 26 BG maradt
A Borkonyha nagy kihívás előtt áll, ha komolyan gondolják, hogy tartják a jelenlegi - csillagos szinten plebejus :) - árszintet.
Köszönöm a helyesbítéseket, javítottam. Litauszki-t mindig th-val írtam, így diktálta az ösztönöm, ezentúl odafigyelek, Miguel véletlen elírás volt. A Csalogányról meg nem tudtam, az új Kalauzhoz még nem jutottam hozzá.
Törlés