2014. április 24., csütörtök

Bástya vendéglő (Deszk, Alkotmány utca 52.)



Deszk sokak képzeletében szerb többségűként élő község Szeged mellett, mely azonban annyira szerb, mint Békéscsaba szlovák vagy Gyula román, hogy most mellőzük a szomszéd népek történelmi megnevezéseinek használatát. A helység fő utcáján fekvő, akkor még Szép Ilona néven futó étteremről egy évtizede írtam már e hasábokon. 
Azóta többször megszűnt és újraindult, amíg Hat Puttonynak hívták, nem sikerült meglátogatni, a minap azonban alkalmunk volt benézni néhány rusztikus magyar étel elfogyasztása végett.
A beltér személytelenebb lett, a tíz évvel ezelőtti szeparés elrendezést jobban szerettük, de a szemrevaló felszolgáló hölgy kedvessége ellensúlyozta a terem intimitáshiányát. Az étlap az elmúlt 50-60 év bevett fogásait kínálja, jóleső, hogy nem próbálnak meg egyszerre mindent nyújtani, így vélhetően nem a fagyasztó a szakács fő segítsége. Kínálnak kétfogásos déli menüt is zavarba ejtően kedvező áron (740 ft).
Ettünk halászlevet, pacalpörköltet és marhapörköltet galuskával. A halászlé nem meglepő módon tiszai stílusban készült, a passzírozott lé friss volt, jó ízű, nem túl sűrű, a belefőzött pontydarabok pedig kiválóak: filézettek, jó állagúak és frissek, iszapíz-mentesek. A pacalpörkölt sem volt rossz, bár lehetett volna sűrűbb és paprikásabb, de így is élvezettel kanalaztuk. A pacalhoz szegedi stílusban csak akkor hoznak köretet, ha a vendég külön kéri. A marhapörkölt is jó volt, a húst nem főzték a szétesésig, a fűszerezés is rendben volt, a galuska lehetett volna kompaktabb.

Jóféle békési disznótoros pálinkákat tartanak baráti áron, amit ki is használtunk. A kommersz borok mellett szép választékot kínálnak a 2007-es év borászának, a soltvadkerti Frittmann Jánosnak a szortimentjéből.
Jól éreztük magunkat a Bástya vendéglőben, ajánljuk más, reális igényekkel érkező vendégeknek is.

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése