2014. április 25., péntek

„A borok királynője” – a tokaji Breitenbach pincészet kóstolója a Tulipánban



 „A hegyaljait is nőnek tartom, de királynőnek” - írta Hamvas Béla a tokaji borokról „A bor filozófiája” című művében. S nem véletlenül. Több ízben is szó volt már e hasábokon arról, hogy Tokaj több szempontból is világelső a borvidékek között. E borvidék volt a világ első zárt borvidéke, itt készítették el az első dűlőklasszifikációt, száz évvel megelőzve Burgundiát, itt készülnek lassan félévezrede a világ legjobb desszertborai. S mindemellett olyan sajátlagos, különleges, nagytestű, talajmeghatározott, minerális száraz fehérborok is, melyek összemérhetők az e műfajban bárhol megalkotott legjobb borokkal.
Nem véletlen, hogy a Tulipán borozóban ismét Tokaj volt a téma: Tokaj nem egy a 22 magyar borvidék közül, Tokaj az első számú magyar borvidék, az a borvidék, melyen keresztül a legtöbbet mutathatunk meg magunkból a nagyvilágnak. Ezúttal Kiss János
és Yuji Katagi jött el a Breitenbach pincészet képviseletében Aradra. 
A bemutatott borok fényében nem volt meglepő, hogy a borász–résztulajdonos Kiss János számára Szepsy István és Kaló Imre a példakép, akik úgy vélik, hogy a bor a szőlőben születik meg, amiből a borász, ha nem elég ügyes és felkészült csak elvehet. E filozófiának a jegyében nem használnak szelektált fajtaélesztőket és adalékanyagokat, nem „nyúlnak bele” a borba, kénen és az iners derítőszeren kívül semmit nem tesznek bele.
Az első bor a tokaji Szerelmi – mások szerint Szerémi - dűlő 50 éves ültetvényének terméséből készült, egy magas koncertrációjú Furmint, mely egyelőre még hordóminta, de már most szépen megmutatja anyagának erényeit. 500 literes magyar tölgyfahordóban érlelődött. Mint megtudhattuk, a dűlő a Tokaj hegy déli részén található és löszös talajú. A Furmint szikárságát egy kevés Kövérszőlő kedvessége enyhíti. 2400 palackot fognak tölteni ebből a nemes borból. A Szerelmi dűlő üzenetét közvetítő tétel után a Lapis dűlő következett, a fajta viszont ezúttal a tokaji borvidék másik jelentős fajtája, a Hárslevelű volt. (A többi négy engedélyezett fajta a Sárgamuskotály, a Zéta, a Kabar és a Kövérszőlő kisebb jelentőségű.) A továbbiakban Birtok Furmintot, valamint száraz szamorodnikat  kóstolgathattunk valamint egy hat éves hordóérlelésen átesett, Lapis 6 nevű tételt.
A szamorodni Tokajhegyalja egyik jellegzetessége, az édes változat kedvező áránál fogva népszerű és vélhető, hogy mindig megmarad a palettán. Mivel a Szamorodni szükségképpen a nemespenész (botritys cinerea) által megtámadott fürtökből készül,  aszús jellege van s ember legyen a talpán, aki meg tud különböztetni egy három puttonyos aszút egy édes szamorodnitól. A száraz szamorodnival egyre kevesebben foglalkoznak, mert nincs rá különösebb kereslet. E borkülönlegességet hagyományosan darabban érlelték, azaz nem teli hordóban s a bor tetején képződött élesztőhártya volt az, ami a bort megtartotta. E technológia könnyen félreviheti az erjedést, ezért a Breitenbach pince szamorodnijai teletöltött hordóban készültek, szamorodni jellegüket a hordóérlelés és a botritisz adják. 
Az impozáns sor végén, méltó módon, egy öt puttonyos aszút kóstolhattunk, mely a világ legmunkaigényesebb, ugyanakkor legizgalmasabb édesbora. Az aszúkészítésnél a külön szedett aszúszemeket felöntik musttal, borral vagy murcival, amitől a cukorfok jelentősen megnő és a legújabb szabályozás szerint amennyiben az (újra)erjedés után a természetes cukortartalom 120 g/liter felett van, a bor aszúnak nevezhető két év hordó- és egy év palackérlelés után. (A tokaji borászok a nemrégiben úgy határoztak, hogy megszüntetik a 3 és 4 puttonyos aszú kategóriáit. A puttonyszámot régen a bor/aszúszem arány határozta, meg, konkrétan az, hogy egy gönci hordónyi, azaz 136 liter borhoz hány puttony aszúszemet adnak - egy puttony 22.5 kg aszúszemet jelentett. Újabban a cukortartalom a döntő, 120 és 150 g/liter között 5 puttonyos az aszú, 150 g/liter felett 6 puttonyos.)
A borok mellé az érdeklődő és számos izgalmas kérdést megfogalmazó közönség tepertős és tojáskrémes bagettkarikákat, 
erdei gombás penne-t és házi ízes fánkot fogyaszthatott.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Breitenbach-borok kóstolhatók és megvásárolhatók a következő hetekben a Tulipánban a készlet erejéig.

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése