2014. április 1., kedd

A legjobb 20 budapesti söröző




Nem könnyű szempontrendszert felállítani a sörözők listázásához. Mi fontosabb a sörválaszték vagy az atmoszféra? Milyen szerepet játsszon az, hogy van-e sörkísérő étel? Hát a kiszolgálás? Pincérek jönnek, mennek, előfordulhat, hogy a tapló pincér távozik, s legközelebb kedves, udvarias kiszolgálásban lesz részünk.

A következőkben a kézműves sörválaszték (azon belül pedig a magyar kézműves sörválaszték) és a helység hangulata lesz a fő szempont, a kiszolgálás és a harapnivaló másodlagos. A sörkorcsolya alatt nem ropit vagy chipset értek, hanem helyben készült hamburgert, sült kolbászt, csülköt, miegyebet.

1. Csak a jó sörök! (Kertész utca)
Kővári Gergő sörözőként is működő sörszaküzlete a maga páratlan sörválasztékával mindent visz. Ráadásul a helyben fogyasztott sörökre nincs felár. A hangulat ízlés dolga, kissé szedett-vedett, mi minden esetre szeretjük. Amerre nézünk minőségi sörök palackjai tele vagy üresen, dekorációképpen. Gergő nem az a klasszikus vendéglátó, kissé morózus, de legutóbb mosolyogni láttam. Kissé bátortalanul, de ugyanakkor vitathatatlanul.
Ha egyetlen helyre járhatnék Budapesten, vagy bárhol, ahol épp huzamosan tartózkodom vagy rendszeresen megfordulok, akkor ez lenne az. Ide betérni megfelelő sörválasztás esetén felér egy sörszakértői továbbképzéssel. IPA-k garmada, köztük single hop IPA-k és 6 különleges sör csapon. Gyenge pontja, hogy aránylag kevés magyar sört tartanak. Sörkorcsolya nincs.
2. Monyó (Kálvin tér)
A Monyó most sem hangulatosabb, mint tíz éve, amikor egy átlagos kocsma volt, viszont a tulajdonos lelkes és kommunikatív, a magyar kézműves sörválaszték pedig egyedülálló. Van vagy 50-60 palackos sörük és 6 csapon.
Sörkorcsolya nincs.

3. Különleges sörök boltja (Hegedüs Gyula utca 32.)
Mióta megismerkedtem és elbeszélgettem a tulajdonossal, azóta még szívesebben járok ide. A Csak a Jó sörök! után itt a legszélesebb a választék a palackos sörök terén, 20% felárat kell fizetni, ha helyben isszuk meg. Két-három sör van csapon, ezek számomra többnyire érdektelenek voltak. (Cseh, szlovák és barna sörök illetve barna cseh és szlovák sörök, miközben számomra IPA, IPA és az IPA áll a képzeletbeli dobogó három helyén.) A szedett-vedettség itt még nagyobb, mind Kővári Gergő sörözőjében, de mint említettem, kis sörtesztelő csapatunkat ez cseppet sem zavarja, sőt, inkább egyfajta otthonosságként érzékeljük.
Sörkorcsolya nincs.



4. Sörmanufaktúra (Ganz u. 2.)
Szűkebb a választék, mint az 1. és 3. pontban szereplő sörözőkben, de vannak különlegességek csapon is meg palackban. A magyar kézműves sörválaszték alapja a Legenda főzde választéka, ami persze nem véletlen. A kerthelység nagyon hangulatos, bent kicsi a tér és csak magasított székeken lehet ülni. A kiszolgálás változóan egykedvű vagy rosszkedvű, kommunikativitás csökkent színvonalon.
Sörkorcsolya nincs.


5. Jónás a Bálnában (Bálna :))
Ritka jó hangulatú brewpub a Bálnában. Itt ittam először Tántorgó ParIPÁt és Sötét Bunkót. Volt Távoli Galaxis is csapon. A Dunakanyar IPÁ-t is kóstoltunk először. Kiszolgálás kedves, atmoszféra remek, sörök kiválóak.
Nem tudom, adnak-e enni, nem csodálkoznék, ha igenleges lenne a válasz.


6. Jurta Kocsma (Thököly út / Hungária sarok, bejárat a Thököly útról)
A Jurta kocsma szubjektív listámon az első helyezett, ha nem a (sör)megismerés, a felfedezés, hanem az ott-tartózkodás a cél, akkor ez a fő célpont. A helység hangulata igencsak ízlésemre való, ősmagyar motívumok, szívmelengető szimbólumvilág. A zene is remek a Kormorántól a Kárpátián át a Hungaricáig. Főleg Legenda söröket tartanak, de ha jól emlékszem a Fótiak is szerepelnek a választékban.
Sörkorcsolya nincs.

7. Legenda söröző (a Hevesi Sándor tér mellett)
A Legenda sörfőzde Belvároshoz közelebb eső sörözője, a főzde sörei nagy választékban és egyéb érdekességek (pl .Brewdog). A kiszolgálástól nem voltam oda, barátságtalannak nem mondám, de kedvesnek még kevésbé. Az atmoszféra megnyerő, akad egy két tetszetős bútordarab, s egyébként szeretjük a boltíves pincehelységeket.
Ottjártam idején kb. fél éve még nem tartottak sörkorcsolyát.

8. Hopfanatic söröző (Hunyadi tér)
Kiss Tamás zseniális sörmester brewpubja. Hopfanatic sörök, kézműves italok és ételek, a falfestés olyan, mint a címkék: rettenetes. De elviseli az ember a csúcssörök kedvéért.

9. Bak Hütte (Róbert Károly körút)
A Budapest Alpin Klub sörözője, hangulatos hely, baráti áron kínált sörökkel. Az előzőeknél szűkebb, de azért tisztes választék, magyar, cseh és szlovák sörökre alapozva. A legkedvesebb, természetes mosollyal kísért kiszolgálásban itt volt részünk.
Nem emlékszem, hogy tartanának sörkorcsolyát.

10. Beer Company (Hattyú utca)
Hangulatos berendezés, jól összeválogatott magyar, angol, amerikai sörök. Meg biztos van szlovák és német is, de az egyelőre nem a vadászterületünk, hacsak nem IPA-król van szó. A kiszolgálás kedves, készséges.
Sörkorcsolya nincs.

11. Felni (Jókai utca eleje)
Sokkal előrébb lenne a hely, ha második látogatásunk alkalmával meg nem csinálta volna azt velem a pincér, hogy nem engedte, hogy az asztalhoz vigyem a kiválasztott sört azzal, hogy majd ő kiviszi. Kérdem: most, mert nagyon szomjas vagyok? Mondja, most. Ehhez képest bő öt perc eltelt, míg sörhöz jutottunk. Közel voltam ahhoz, hogy felálljak és elmenjek.
A sörválaszték szép, a hely kifejezetten hangulatos, van ennivaló is.

12. Legenda söröző (XVI kerület, Legenda utca/Szlovák utca sarok)
A Legenda valódi brew pubja. A magamfajta tekintélytisztelő sörrajongót izgalom fogja el, amikor belép abba a kocsmába, mely mellett főzik a sok esetben áhítattal kortyolt nedűket. A csapon levő sörválaszték pazar, nem emlékszem 100% de nagyjából így nézett ki: Folyékony kenyér, Brutal Bitter, Tántorgó Paripa, Jokerface, Pokerface. És még vagy 3, mint utóbb kiderült, ugyanis van még pár csap mely nincs szem előtt. Legutóbb csapolták a zseniális Snake Bite-ot is, mai egyből a kedvenceim közé emelkedett.
Vagyis egyik IPA veri le a másikat, ami számomra mennyország-közeliséget jelent. Kinek mi fontos. Asztaltársam azon akadt ki (hölgy volt az illető, aki ráadásul nem is sörissza, kedvemért jött be), hogy milyen igénytelen a belső, milyen egy lepukkant az ivó. Számomra ez mellékes volt, ellentétben azzal, hogy a kiszolgálás kedves és közvetlen, amit mindig értékelek.

13. Élesztő (Tűzoltó utca/Liliom sarok, ha minden igaz)
Ez a hely is tarthatna előrébb, annak dacára, hogy itt nincs palackos választék. Van viszont 15-17 kézműves, többségében magyar sör csapon. A kiszolgálás második látogatásunk alkalmával is személytelen, érdektelen, motiválatlan volt. Szigorúbb társam szerint pökhendi és nyegle. Tartanak finom falatokat is, nem tudom, milyen rendszerben, ottjártunk idején ennek nem sok nyomát láttam, de nyári látogatásunk alkalmával elég sokan ettek. A rap műfaja körül mozgó zene borzalmas volt, három fős társaságunkban a menekülés ösztönét ébresztette fel.

14. Léhűtő (Gozsdu udvar vonzáskörzete)
A Léhűtőben a nyáron voltam, amikor még nem láttam át teljesen a magyar kézműves sörválasztékot. A kiszolgálás rendben volt, tartanak elég sok jó sört a hangulat is megnyerő.
Étel akkor nem volt, nem tudom, most mi van.

15. IF kávézó (Ráday utca)
Kellemes hangulatú, bíztató ételválasztékot tartó kávézó. Sajnos már jóllakottan tértünk be, így a konyhát nem tudtuk kipróbálni. A sörválaszték impozáns, itt ittunk először Tuck barátot csapolva és Napalmot. Kiszolgálás rendben van.

16. Szimpla kávézó (Kertész utca)
A romkocsma nem kifejezetten a stílusom, de nem is zavar különösebben. A múltkor a Vince után néztünk be a Szimplába, alapvetően tetszett. A tömeg nem, de az nem a hely hibája. Ittam valami külföldi kézműves sört, társam Távoli Galaxist. Soha rosszabbat. Mondanám, hogy még megyünk, de ott van egy kőhajításnyira Kővári Gergő sörözője. Bár, ami azt illeti, ha az bezár, még át lehet jönni ide.

17.
Kandalló pub
A kandalló nem elsősorban söröző, annál sokkal több, méltatlan is a 17. helyre tenni, de hát ez van: nem a kézműves sörök a fő téma s főleg nem az IPA. 9 sör csapolva, ami számomra releváns az a Jokerface és a Pokerface, további 9 palackban, ezek kevéssé érdekesek.
Igen jók a kaják, s kiválóak a borok is. Szeretjük a helyet.

18. Skanzenklub
Közösségi dohányzóhely. Én kifejezetten rühellem a cigarettafüstöt, de a Skanzen koncepciója tetszik. Csapolt minőségi sörök. Amikor ott jártam, akkor még mindenkinek magának kellett csapolni. Lehet, hogy még tart ez a rendszer. Ételt lehet(ett) rendelni a szomszédból.

19. K9
Különösebb erények nélküli söröző a Károly körúton. Második vonalbeli német cseh és szlovák sörökre alapoznak, de vannak magyar kézműves söreik is, Sajnos a legizgalmasabb, a Legenda Zodiak IPA-ja épp kifogyott midőn ott jártunk.

Nem voltam még, de garantáltan benne lenne a 20-ban.
A 20-as szám idézőjelben, mert vélhető, hogy előrébb van a hely.:
„20” Rízmájer söröző, Csepel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése