2014. március 31., hétfő

Spiritus Primus Pálinkaház és kávézó (Tátra u. 12/b)



A Spiritus Primus pálinkákat megjelenésük óta előszeretettel kóstolom, kedvencem közülük az Illatos birs, de mindegyik vállalható, sőt, túlzás nélkül állítható, hogy többségük kiemelkedő. Illik rájuk a jól megválasztott jelmondat: „ahol a lélek kezdődik”. Szerettem a Várfok utcai kultúra-centrikus parányi, néhány férőhelyes pálinkázójukat, mely most átköltözött a Tátra utcába, egy nagyobb helyiségbe. Az intimitásából nem vesztett térrel együtt megnövekedett a kínálat is, a pálinkaválaszték kézműves borokkal és sörökkel bővült.
Ottjártunk idején épp egy exkluzív konyak-kóstoló végén jártak, tele volt a terem, alig kaptunk helyet a pultnál, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy megigyunk egy deci jóféle Tokaji Furmintot a Szent Tamás dűlőből, valamint két cent birspálinkát a kedvencünkből.
Hangulatos, igényes az új hely is. A Fóti Kézműves Sörfőzde söreit tartják, javasoltam nekik, hogy a Legendát és a Hopfanaticot vegyék fel az itallapra. A borválaszték is aránylag szűk, de értő kézzel válogatták össze: olyan kiemelkedő pincészetektől és borászoktól kóstolhatunk nemes nedűket, mint Pók Tamás és Gál Tibor Egerből, Orbán Gergely Badacsonyból, a Szeleshát Szekszárdról, Maczkó Róbert Villányból vagy a Chateau Dereszla Tokajból.
Az itókák mellé kézműves sajtokat, felvágottakat fogyaszthatunk. Aki pedig fröccsöt inna, az békebeli szódásüvegben kapja a bor mellé a legnépszerűbb magyar koktél másik nélkülözhetetlen alkotóelemét.
Jó hely a Spiritus Primus, előfordulunk még ott.


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése