2014. március 30., vasárnap

„Vinum regnum – Rex vinorum”



Ismét izgalmas és érdekfeszítő előadással aláfestett kóstolónak adott otthont a Tulipán könyvesbolt és borozó. Kanczler András a Tarcali Basilicus pincészet résztulajdonosa 
és vincellére mutatott be nyolc veretes nedűt, dűlőszelektált száraz fehérborokat és édes borkülönlegességeket, felvillantva általuk mind a hat tokaji szőlőfajta (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Kövérszőlő, Kabar, Zéta) erényeit.
Előadásában érintette a borvidék adottságait, nehézségeit és történelmi múltját, külön kiemelve az édes borkülönlegességek jelentőségét, melyeknek köszönhetően már a tizenhatodik-tizenhetedik században az európai dinasztiák asztalára került a tokaji bor Moszkvától Párizsig. Nem véletlenül mondta róla XIV. Lajos a címül választott mondatot, mely magyarul is szállóige lett: a Tokaji a királyok bora s egyben a borok királya. Az érdeklődők megtudhatták, hogy fontos megkülönböztetni a természetes édes borokat az erősített boroktól, melyek esetében alkohol vagy párlat hozzáadásával akasztják meg az erjedést s a bor ettől lesz édes (Portói, Sherry, Madeira, Malaga). Az előbbieket elsősorban Tokajban, Sauternes-ben és Ruszton készítik avinálás nélkül, a magas mustfoknak köszönhetően spontán vagy irányított erjesztés útján jutnak édes borhoz. Az előadó rámutatott arra, hogy az Aszú még ezen túl abban is kimagaslik a többi nemes édes bor közül, hogy hatalmas a munkaigénye, egy ember egy nap alatt tíz kiló aszúszemet tud csak leszedni, s az így nyert aszúszemeket öntik fel musttal vagy óborral, amitől a cukorfok még magasabb lesz. Az aszúszemek különszedése már a tizenhatodik században előírás volt. Kellő hangsúlyt kapott az a tény is, hogy Tokaj világelső a Bél Mátyás által az 1730-as években kidolgozott dűlőklasszifikáció révén is, mely több, mint száz évvel megelőzte a borínyencek mekkájának számító Burgundia dűlőbesorolását.
Mint elhangzott, Tokajban a kétezres évek elején fordult több meghatározó borász a száraz borok felé, nem felhagyva természetesen az aszúkészítéssel. Arra a kérdésre, hogy fel tudja-e venni a Furmint a versenyt száraz borként a világ nagy fehérszőlőfajtáival, a Chardonnay-val, a Sauvignon Blanc-nal, a Rajnai Rizlinggel, vagy a Zöldveltelinivel, az előadó azt válaszolta, hogy igen, de nagyon sok munka van vele. De amint a két dűlőszelektált Furmintjuk megmutatta: megéri a munkabefektetés. S hadd tegyük ehhez hozzá, hogy az sem véletlen, hogy a Furmintra egész rendezvénysorozatot építenek az anyaországban minden év februárjában, melynek csúcsrendezvénye a nagy „Furmint Február” kóstoló a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol közel száz zömmel száraz Furmintot ismerhet meg a nagyérdemű. A sort egyébként egy szintén száraz iskolázású Hárslevelű nyitotta meg, melyet a Hosszú dűlőben szüreteltek, ez is szép savszerkezetű, visszafogott, de elegáns illatú bor volt, méltó társa a Lapis és a Mestervölgy dűlős furmintoknak. 
A könnyed, kellemes botritiszes (nemespenészes) jegyeket is felmutató, egy kivételével aszúédességű borok vezették fel az este csúcsborát, az 5 puttonyos aszút. Szóba került az a frissen elfogadott szabály, hogy Tokajban nem készítenek már 3 és 4 puttonyos aszút. Az előadó arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e ezt a döntést, lényegében igennel felelt azt hangsúlyozva, hogy a cél az, hogy a Tokaji Aszú garantált magas minőséget képviseljen, aminek legyen meg az ára is, olcsóbb árfekvésben lehet készíteni édes cuvée-t és szamorodnit. Úgy vélte, hogy az áruházak polcán ezer forint környékén kapható gyenge minőségű aszúk márkaromboló hatással vannak.
A remek borok mellé tökmagolajos kenyeret, ízletes krumplis-galuskás csirkebecsinált-levest 
valamint finom házi süteményeket fogyaszthatott a közönség.
Aki a Tulipán borestéiről nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu e-mailcímen. A Basilicus-borok kóstolhatók és megvásárolhatók a következő hetekben a Tulipánban a készlet erejéig.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése