2014. február 23., vasárnap

VinCE Wine Show - ötödször



Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a térség legjelentősebb borászati eseménye, a VinCE. A nagyközönség három napon keresztül a magyar székesfőváros szívében, a Nagykörúton, egy exkluzív helyszínen, a Corinthia Grand Hotelben mintegy ezer bor közül válogathat, melyeket előkóstoláson választottak ki, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy élvezhetetlen, hibás borokba ütközzünk. (Leszámítva persze a TCA fertőzöttséget, a „dugósságot”, amit viszont ilyen rendezvényeken rögtön korrigálnak, azaz bontanak egy új palackot.) 
A borok mellett kiváló párlatokat is kóstolhatunk évről-évre, a pálinkák mellett konyakokat és whiskey-ket is. Mi több, gourmet kiállítók termékeit is kóstolni lehet, sajtokat, sonkákat, desszerteket. Idén is lesz pezsgő mesterkurzus, nem is egy, a Moet et Chandon világmárka mellett az ínyencek számára nem ismeretlen Alfred Gratien pezsgőket mutatja be Nicolas Jaeger, a kávé terroir jellegéről azaz a talaj üzenetét hordozni képes mivoltáról beszél André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője, Clive Coates Master of Wine (a csak MW-nek rövidített szakértők a Föld talán legavatottabb borismerői) tart előadást a világ legizgalmasabb, iskolateremtő és szemléletformáló borvidékéről, Burgundiáról, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a Pannon Bormíves Céh legjobb borairól beszél majd, de az előadók között lesz Caroline Gilby MW, Elizabeth Gabay MW s még sokan mások. Részletes információkat a www.vincebudapest.hu oldalon találunk.
A Vince egyrészt rálátást enged a világ boraira, olyan drága és különleges nedűket lehet itt megkóstolni, melyekhez a Kárpát medencében átlagbérből élő polgár nehezen jut hozzá, (ott lesz több standdal, az IFTD, a talán legnagyobb magyarországi borimportőr, továbbá több neves franciaországi, olasz, spanyol, portugál, argentin  és chilei pincészet), 
másrészt felvonultatja a legjobb magyarországi bortermelők nagy részét, végül, de nem utolsósorban Kárpát medencei jellege is van a rendezvénynek, évről évre képviseltetik magukat a Trianonban elcsatolt területek borászai is: idén Felvidékről ott lesz Bott Frigyes, Erdélyből, közelebbről Aradhegyaljáról, azaz a ménesi borvidékről Balla Géza, 
valamint Johann Bruttler a Nachbill pincészet képviseletében. Ami egyébként érdemi képviseletet jelent, mivel Erdélyben sajnos várat még magára a középbirtokoknak az a reneszánsza, mely a minőségi magyar borok szegmensében a kilencvenes években a forradalmi változásokat hozott. Egyelőre e két pincészet képviseli egyszerre a középbirtokosságot és a minőséget.
Tanulságos végignézni, hogy a Magyar Borakadémia által Év Bortermelője kitüntetésre érdemesített borászok közül hányan képviseltetik magukat: a villányi Tiffán pince  (1991) eddig minden évben ott volt az etyeki Báthory Tibor (1992) sajnos eltávozott közülünk, s vele együtt megszűnt a pincészet is, de ahogy végig nézünk a névsoron: Vesztergombi Ferenc, Szekszárd, (1993), Gere Attila, Villány (1994), Thummerrer Vilmos, Eger, (1995) Polgár Zoltán, Villány (1996), Bock József, Villány, (1997), Gál Tibor (a pincészet élén jelenleg ifj. Gál Tibor áll, akinek 2005-ben tragikus autóbaleset következtében elhunyt édesapja kapta meg a díjat), Eger (1998), Kamocsay Ákos, Neszmély, (1999), Figula Mihály (a díj elnyerőjét sajnos elvesztettük, az apa örökébe itt is a fiú,  ifj. Figula Mihály lépett), Maya Ernő, Nyakas pince, Etyek (2002), Árvay János, Tokaj, (2003), Takler Ferenc, Szekszárd (2004), 
Vincze Béla, Eger, (2005), Garamvári Vencel, Balatonboglár, (2006), Frittman János, Kunság (2007), Konyári János, Balatonboglár, (2008), Lőrincz György, Eger (2009), Légli Ottó, Balatonboglár, (2010) Vida Péter, Szekszárd (2011), Áts Károly, Tokaj (2012), Gálné Dignisz Éva (Kunság), 2013. Emlékeim szerint mindenikőjükkel találkoztam az elmúlt években e rendezvényen, de azért nézzük meg a már regisztrált és a Vince honlapján feltüntetett névsort: az imént felsoroltak közül mintegy tizennyolcan már regisztráltak a kiállítók listájára, beleértve a „nagyágyúkat”, Szepsyt, Gerét, Bockot, Konyárit. Az is jelez valamit, hogy az Év borászainak tekintélyes részét tömörítő Pannon Bormíves Céh külön standdal képviselteti magát a rendezvényen.
S ha már ott vagyunk a Vincén, akkor érdemes a rendezvény pozicionáltságát kihasználni. Bár a helyszínen is hozzá lehet jutni sokféle ínyencségnek, de a VinCE helyszínéről elindulva gyalog elérhető Budapest megannyi kulináris nevezetessége. Helyben van a Bock bisztró valamint a szálloda egzotikus étterme, a Rickshaw, ahol vasárnap pazar, megfizethető büféasztallal várják a  vendégeket, pár lépésre, a Kertész utcában található a legjobb sörszaküzlet, a „Csak a jó sörök!”, a nemrég nyitott a kézműves sörökre összpontosító Szimpla Kávézó,  az ínyenc italokat ínyenc ételekkel kombináló Kandalló Kézműves Pub, de hamar – legfeljebb negyed órás sétával - el lehet jutni a Gozsdu udvarba is, ahol egymást érik az izgalmasnál izgalmasabb helyek, a Léhűtő, a Two Spaghi, a DiVino, a Spíler, és nagyjából ugyanilyen távolságra van a Liszt Ferenc tér is, ahol ismét csak több ikonikus hely működik, a Karma, a Bohémia, a Menza, a szomszédos Jókai téren ott a minőségi sörökre összpontosító Cactus Juice, és Felni Kézműves söröző, a sarok mögött a Gault Millau street food különdíjának idei nyertese, a Funky Pho. A két teret az Andrássy út választja el egymástól, melynek az Oktogontól a Deák térig tartó szakaszán működik a Ring nevű ínyenc hamburger bár, a kiváló, friss tengeri halat percek alatt a tányérra varázsló Big Fish, a legendás Klassz, a Baldaszti’s Grand helyén nyílt ezgotikus, vietnami és thai ételeket baráti áron kínáló Madame Noi s a grúz konyhára épített Hachapuri. Elérhető távolságban van a Hunyadi tér a legjobb magyar fűszerbolt-hálózat, a Culinaris első képviselőjével, szembe vele a Hopfanatic brew pub, három saroknyira onnan pedig a Hess András téren a Legenda brew pub.
Kulináris kalandozásra nyitott ínyencek és borrajongók kötelező programja a VinCE, e sorok írója szűk baráti körével együtt rendszeresen még az óévben, közvetlenül a következő rendezvény dátumának nyilvánosságra kerülésekor vési fel határidőnaplójába a VinCE három napját.

Írtam az Erdélyi Naplónak is egy szöveget a Vincéről, jövő csütörtökön jelenik meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése