2014. február 11., kedd

Sörszaküzletek



A magyar borok minőségi szegmensének kilencvenes évekbeli reneszánsza több tényező szerencsés együtthatásának volt köszönhető. Kellett hozzá mindenekelőtt a minőségi bort megteremteni akaró és tudó borász réteg, továbbá a szaksajtó, a civil szféra támogatása, a gasztronómia képviselőinek nyitottsága és nem utolsósorban a szaküzletek. Elvégre kevesen tudják megengedni maguknak, hogy közvetlenül a pincénél vásároljanak, ami egyébként több szempontból is a legszerencsésebb borbeszerzési mód.
A minőségi sörökkel ugyanez a helyzet. Nem elég az, hogy vannak remek sörfőzdéink, sörökre specializálódott kocsmák, alakul a sörgasztronómia, fontos, hogy meglegyenek azok a pontok, ahol az ínyenc sörissza megveheti azt a sört, mely már csak mennyiségénél fogva sem kerülhet be a bevásárlóközpontokba.
A legszélesebb választékot nyújtó szaküzlet kétségkívül Kővári Gergő „Csak a jó sörök!” nevű boltja a Kertész utcában. 
A legkülönbözőbb műfajokból lehet válogatni, hogy a legmegátalkodottabb sörínyencek vesszőparipáját említsem, például Single Hop IPA-kból is igen csinos a választék. (Ezek egyféle komlóval erjesztett sajátos karakterű sörök, melyekről szóltam már. A fokozott komlózás egészen különleges illat- és ízvilágot varázsol elénk, a tropikális gyümölcsöktől a bodzáig, kemény keserűség mellett.) Előnye a helynek, hogy bármely sört polci áron helyben is el lehet fogyasztani. Mindemellett csapon is tartanak hatféle különleges sört.
Érdemes körülnézni a honlapon is (http://csakajosor.hu/), sörök mellett kínálnak poharakat, különleges sörnyitókat. A magyar sörválaszték aránylag szerény, az online üzletként is működő honlap szerint mintegy 16-féle magyar sört tartanak a Békésszentandrási Sörfőzdétől, a győrzámolyi Bors serfőzdétől, a Fóti Kézműves Sörfőzdétől, a Bandusztól, a Hopfanatictól és Roth Zoltán vándorfőzőtől. Meglepő, hogy hiányoznak a legjelentősebb, legjobb minőséget nyújtó magyar sörfőzde, a Legenda termékei.
A legszélesebb magyar kézműves választékot két szaküzlet tartja, melyeknek választéka papíron (értsd a www.kezmuvessorok.hu oldal szerint) alig különbözik, viszont a kínálatból mindig hiányzik pár tétel, hogy melyik üzletben épp mi kapható, az némileg esetleges.
A Különleges sörök boltja 
a magyar sörökön kívül még sok izgalmas nedűt kínál. Csapon többnyire két sör van, ezek nem minden esetben érdekesek. A szaküzletnek sajnos nincs saját honlapja, vásárolni is csak helyben lehet, de az elvben elképzelhető választékról tájékoztat az említett honlap, a magyar kézműves sörök információs ősforrása, mely mintegy 67 sört sorol fel e bolthoz kötve. 
(Ezeket válogatta ki egyik ivócimborám legutóbb, január közepén.) 
 (Ezeket meg helyben ittuk. A Blues Ipa csalódás volt, semmi IPÁs jelleg, érdektelen fekete sör, a Nohoplimit hozta pazar formáját.)
Ezek vélhetően soha nem voltak hiánytalanul egyszerre az üzletben az utánpótlás nehézkessége miatt, no azért sem, mert vannak sörök, melyek évszakfüggők, mint például a Hopfanatic Angry Beast-je, mely egy 12 alkoholfokos „orosz imperial stout” s csak télen főzik. Legutóbbi ottjártunk alkalmával maga a tulaj szolgált ki, aki elmondta, hogy kifejezett ambíciója, hogy nála lehessen kapni a legtöbbféle magyar sört. Helyben fogyasztva 20%-al többet kell fizetni a polci árnál.
(Az ínycsiklandó választék egy része.)
A magyar kézműves sörök honlapján egyébként 205 féle sört számoltam össze, de ezek egy része nem üti a mércét, másik részét nem palackozzák, harmadik részét, ha palackozzák is, de pillébe, ami rosszul néz ki egy sörszaküzletben, negyedik része pedig már megszűnt a gyártóval együtt, csak rajta maradt a honlapon.
A nagy vetélytárs a Monyó söröző, melyet hasonló szándékkal működtetnek, 
illetve a hozzá tartozó Kézműves Csemegebolt a Ráday utcában. Ők legutóbbi látogatásunk alkalmával, tavaly decemberben 50 fajta magyar kézműves sört tartottak az itallapon. 
Áraik nagyjából ugyanúgy viszonyulnak a szaküzleti árakhoz, mint a Különleges Sörök Boltjának árai, azzal a különbséggel, hogy a bolt két sarokkal odébb van és sörökön kívül kikínálnak fűszereket, csokoládét, házi lekvárokat és szörpöket is. Ez egyben a legjobb pozicionáltságú, legkönnyebben megközelíthető sörszaküzlet, hiszen a kék metró Kálvin téri megállójától pár lépésre van. A már többször említett sörös honlap szerint 71 sört tartanak, ami itt is inkább elvi lehetőség. A honlap nyújt vásárlási lehetőséget is, mi több, 10.000 ft felett az egész (Belsőmagyar)országon ingyenes házhozszállítást vállalnak. (http://kezmuves-csemege.hu/)
Említést érdemel a főszabály szerint sörözőként működő Sörmanufaktúra, 
mely igen különleges és drága söröket forgalmaz Észak-Európából, de szép a magyar sörválasztéka is, 35 sört kínálnak, nem meglepő módon ennek nagyjából fele a Legendától való, mely főzdének az üzlet tulajdonosa a tanácsadója. A honlap tájékoztat a választékról és az egyébként elég magasra szabott árakról is: http://sorspecialista.hu/ (Meglepő, hogy Szegeden lényegesen olcsóbbak a Legenda sörök, mint Budapesten abban az üzletben, mely kötődik a főzdéhez, de hát legyen ez az ő dolguk, a fogyasztó majd úgyis kiválasztja magának a legjobb forrást.)
(A sörlap egyik oldala.)
 (Hosszsú válogatás után ezeket vittem haza.)
Kelet-Magyarország nem áll túl jól szaküzletek dolgában, az egész Tiszántúlon a kézműves sörök honlapja szerint mindössze 3 bolt található, Debrecenben az Éléskamra, mely azonban nem forgalmaz komolyabb söröket, Szentesen a Gólyás borház, mely mindössze hétféle sört kínál a Fóti Főzdétől és a Borstól, végül, de nem utolsósorban a legjelentősebb szaküzlet a régióban a Filoxéra, mely Szeged szívében működik és 22 féle sört kínál, melynek bő felét a Legenda adja, ami jó hír. Saját honlap híján a Facebookon lehet informálódni valamelyest az üzlet vonatkozásában: https://www.facebook.com/filoxera.borteka.
Végül csak remélni merjük, hogy a minőségi sör iránti kereslet nőni fog, s ez megteszi hatását a szaküzletek terén. S lehet majd tisztességes sörhöz jutni Gyulán, Debrecenben vagy Nyíregyházán is. Sőt, talán akad vállalkozó kedvű honfitárs, aki kézműves magyar sört fog importálni otthonról haza, Erdélybe,

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése