A sikeres
kisközösségek jellemzően a win-win modellt követik: azaz nem zéró összegű
játszmának fogják fel a közösségen belüli versenyt, hanem felismerik, hogy
egyenkénti sikerességük előbbre viszi mind a közösséget, mind annak tagjait s
ezért egymást segítve jutnak előre. Így van ez a borvidékekkel is. Nem
véletlen, hogy Villány mindmáig éllovas a borturizmusban, eladási statisztikákban
és az árversenyben is. Villányi gazdától nem hallani rosszat egy másik villányiról,
ellentétben sok más borvidékkel. Nem csoda, hogy Balla Géza,
aki több
meghatározó villányi gazdával jó baráti kapcsolatot ápol, kifejezetten szurkol
annak, hogy a ménesi borvidék önmagára találjon, és hogy ne csak az ő neve jusson
eszébe a borfogyasztónak, ha Ménesről hall. Az sem csoda, hogy ahol tehette,
segítette a minőségi vörösborok tekintetében évek óta stabil, jó minőséget
produkáló Szikler Ervin Waltert, aki az Elite Wines borok készítője és
forgalmazója.
Amiben persze benne van a közös érdeken túl a borász természetéből adódó segítőkészség is.
Amiben persze benne van a közös érdeken túl a borász természetéből adódó segítőkészség is.
Jó ötlet volt a
Tulipán könyvesbolt és borozó tulajdonosa, Schmak András részéről, hogy Balla
Géza után Szikler Waltert hívta meg, így a közönség szinte még a Balla borok
zamatával a szájában kóstolhatta a feltörekvő, 20 hektáron gazdálkodó birtoktulajdonos
nedűit, képet alkotva immár nemcsak a Balla-stílusról, hanem a borvidékről is.
Íme, nemcsak Balla Géza Pinot Noirja más, értsd sötétebb, húsosabb, tanninosabb,
mint a jóval északabbra fekvő ősforrás, Burgundia klasszikus borai. S
elmondható ez a többi Szikler-borról is.
A borásztól
megtudhattuk, hogy a pincészet a közelmúltban nagy lépest tett előre
technológiai téren, immár képes saját infrastruktúrájával feldolgozni a
termést. Szóba került, hogy milyen nagy szükség lenne a borkultúra
meghonosítására széles körben, mert a borfogyasztó közönség nagy része még ma
is ott tart tájainkon, hogy kedvence a félédes vörös, amit a szakma egésze
giccsnek, rangon aluli lőrének tart. Kihangsúlyozást nyert, hogy a bor bizalmi
termék, hogy a borász erkölcsi kötelessége, hogy a bizalommal ne éljen vissza,
hogy ne folytassa a hajdani kommunista nagyvállalatok (s tegyem hozzá, ki tudja
hány ma működő vállalat) azon gyakorlatát, hogy ha egy sikeres évjárat kifogyott,
akkor pótolta mással, ugyanazon címke alatt. A közönség érdeklődő volt, sok, a
borkészítés rejtelmeivel kapcsolatos izgalmas kérdést tettek fel az előadónak.
Cserébe igen szép
sort kóstolhattak a teltházas rendezvényen. Indításképpen, egy francia fajtából,
a jósok által a jövő Chardonnayjának tartott, de vélhetően a második nagy fehér
világfajta szerepében megmaradó Sauvignon Blanc-t mutatott be a meghívott,
reduktív iskolázásban, természetesen a 2013-as esztendőből. Ezt egy szép színű,
borízű rosé követte, melynek karakterét nem a technológia, hanem a fajta
(Cabernet Sauvignon) határozta meg. Ezután három hordóminta következett a
2013-as esztendő vörösboraiból. A borok nem tagadják meg készítőjüket. Midőn
Szikler Walternél jártam évekkel ezelőtt Alkonyi László
társaságában, a borász
elmondotta, hogy ő nem a légies, elegánsnak tartott, vékony vörösborokat
szereti, hanem a vastag, testes, szinte rágható, tömény és komplex borokat. Az
első tétel egy intenzív, vaníliás, sötét kisburgundi, azaz Pinot Noir volt, amit
Bordeaux fő fajtája, az egész világon elterjedt és népszerű Cabernet Sauvignon
követett. Csikó még, csiszolatlan, kell neki a hordóérlelés, de már most
mutatja erényeit. A harmadik vörös tétel, egy Cabernet – Merlot házasítás már
összeérettebbnek bizonyult, de még ez sem palackkész. Ezután négy palackozott,
forgalomban levő bort kóstolhatott a közönség, egy Kékfrankost, amit érdekes
módon a román nyelvterületen Burgundnak mondanak, fittyet hányva az EU előírásainak
(ráadásul a Kékfrankosnak semmi köze sincs Burgundiához, ahol csak két
kékszőlőfajta honos: a Pinot Noir és a Gamay), egy 2011-es Miraculix házasítást,
majd befejezésül két Merlot-t. A Merlot a délpannon borrégióban igen szép
minőséget mutat, nem véletlen, hogy a villányi és szekszárdi gazdák élvonalából
többen is a legjobb Merlot-jukat pozicionálják legmagasabbra a skálán. E két
Merlot arról szólt, hogy e fajtának Arad-hegyalján is van keresnivalója, sőt,
igen szép reményekre jogosítja a gazdát.
Aki a Tulipán
borestéiről nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne,
jelentkezzen a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu e mailcímen.
Szikler Ervin borait a Tulipán borozóban valamint a pincészet kispiaci (Ferenc
tér) miniboltjában szerezhetjük be.
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése