2013. december 29., vasárnap

Mohácsi Halászcsárda (Mohács, Szent Mihály tér 5)



Pár évvel ezelőtt Szekszárdról hazafelé tettünk egy kitérőt a legendás Mohácsi halászcsárda kedvéért, de elkövettük az a hibát, hogy nem telefonáltunk oda. Bár, ha megtettük volna, legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy nem veszik fel, mert a helyiséget éppen felújították. Azóta is vártam az alkalmat az élménypótlásra, ami a minap össze is jött. 
Nem tudom, milyen volt korábban a csárda, de most nagyon szép a berendezés, a dekoráció, s akkor nem szóltunk a bizonyára korábban is megejtő kilátásról a Dunára. 

Az egyik falat ékesítő busóálarcok egyenként is remekművek.



A kiszolgálás kiemelkedően jó, pincérünk kommunikatív, készséges, felkészült volt. Szokás szerint halászlevet rendeltünk és haltepertőt
amit ezúttal fokhagymás csukával egészítettünk ki. A halászlé igen jól sikerült, a selymes, üde, szűrt lébe frissen főzték bele a halat, a haltepertő finom volt és friss, 
a fokhagymás csuka is remek, ellentétben más helyekkel, ahol, mivel egy ritkábban rendelt hal, többnyire a mélyhűtő legaljából kerül elő s a fokhagyma sem volt állott, mint annyi helyen. 
Van pár érdekes bor, Szekszárdról, Villányból és a környékről (értsd: a Pécsi borvidékről), 

örömmel láttuk viszont s kóstoltuk meg például Eberhardt György borait, aki a kétezres évek fordulóján még benne volt a Borkalauzban, Budapesten is hozzá lehetett jutni a boraihoz, de azután eltűnt a fővárosiak látóköréből több pincészettel együtt (Tamás bátya, Bakodni Endre stb.).
Az árak zavarba ejtően barátságosak, a legtöbb főétel ára, beleértve a harcsából készülteket is,  1-essel kezdődik és négynegyű számmal van kifejezve.
Jóllakottan, elégedetten s a visszavágyódás maradandó érzésével távoztunk.

Dorozsmai Endre


A szöveg  a Demokrata számára készült.
A Mohácsi halászcsárdában 2013. december 2.-án voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése