2013. szeptember 23., hétfő

Street food turné Budapesten 2 - levesek



A magyar ember szereti a levest. A legnépszerűbb ételeink közé tartozik több olyan leves, mely minden túlzás nélkül része a nemzeti identitásunknak. És itt nemcsak a világszerte pörköltként azonosított gulyásra gondolok, hanem az Újházy tyúkhúslevesre, a halászlére, a Jókai bablevesre. A gasztroforradalom az íztérkép kiegészítésével és a legkülönbözőbb fogások már-már szabad asszociációs íz-kombinációival, az állagjátékokkal jelentősen gazdagította a vendéglátói szféra kínálatát, s nem utolsósorban jelentősen kitágította a levesről alkotott fogalmainkat. Hadd idézzem Takács Lajost, a legtehetségesebb és legprogresszívebb magyar séfek egyikét, aki az általa életre hívott Olimpia vendéglő felett már csak felügyeletet gyakorol s a Szent István téren működő Laci!Pecsenye! nevű ínyenctanyán dolgozik, s nemrégiben az origonak adott interjút. Szerinte nem a krémlevesek unalmasak, hanem mi, s egyben javasolt egy sor izgalmas kombinációt illetve módszertani módosítást: tejszín helyett használjunk joghurtot a krémlevesekbe, adjunk kisebb mennyiségeket, a sütőtökkrémlevest lehet cifrázni almával, körtével, a krumplikrémlevest zellerrel, avokádót lehet párosítani uborkával.
Egy számon tartott kulináris szakértő ismerősöm mesélte, hogy egy franciaországi ínyenc turné után hazafelé jövet egy magas rangú gasztronómiai testület jeles tagjai egy kis levesért esedeztek, amit a buszvezető oldott meg, kávéautomatából eresztett forró víz és levespor segítségével. Műanyag poharakban szolgálta ki a levesre éhes gasztro-turistákat, akik sorban álltak, majd már-már áhítattal szürcsölték instant-levesüket.
Ügyesen kihasználta a magyar közönség eme adottságát néhány fiatal, akik levesbárokat nyitottak Budapesten. A levesek olcsók, frissek, jellemzően 450 ft egy kb. 4 decis adag, papírpohárba adagolják, így kézben elvihetők. Első élményem e műfajban a sokat, de nem érdemtelenül reklámozott Bors gasztrobár volt a Kazinczy utca 10. alatt (http://borsgasztroweb.wix.com/bors-gasztrobar), ahol egy szendvicsen kívül chilis-citrusos-zöld korianderes sütőtökkrémlevest ettünk egy komoly borkóstoló után. 
A társaság nagy része valami komolyabbat kívánt, így aztán néhány kocsma érintésével végül a Spílerben kötöttünk ki. A Bors parányi hely,  ülni csak magasított székeken lehet, arra viszont ideális, hogy a megvásárolt ételekkel a kezünkben - legyen az leves, tészta vagy gourmet szendvics - elsétáljunk. Az árak barátságosak, a srácok kedvesek, fiatalok és öntudatosak.
Hasonlóan jó élmény volt Soup Culture, az Október 6 utca 19. szám alatt, (https://www.facebook.com/soupcult) amit kárpátaljai magyar fiatalok indítottak útjára. Jó mércéje a felszolgálók-működtetők nyitottságára, hogy mit válaszolnak arra a kérdésre, hogy lehet-e fotózni. Erre egy normális válasz adható, hogy „igen, persze, természetesen”. Hiszen ugyan már mit árthat bárki, azzal, hogy fényképez egy tisztességes helyen? Használni viszont használhat: jó eséllyel jó hírét viszi a helynek. (A fotózás témájában mutatott merevség illetve ellenségesség miatt nem teszem be a lábamat többé az egyébként kitűnő „Á table” nevű helyre a Retek utcában, valamit a szegedi Jalapeno-ba a Klauzál téren.) Nos, a Soup Culture-beli fiúk természetesen és kedvesen reagáltak és elmeséltek néhány részletet a helyről, megtudtam, nekik is kellemes meglepetés volt, hogy ilyen hamar népszerűvé váltak s már a fejlesztésen gondolkodnak. Itt padlizsánkrémlevest ettem, mely a török joghurtos sült padlizsán íz-kombinációjára épült, szerettem.

A Vámház körúti „Eat The Street” -„Leves” (https://www.facebook.com/levespont) a Kálvin téri azonos nevű és dizájnú „Pastanak” a testvére, parány kis hely, a Borsnál is kisebb, nyáron körúti terasszal. Többnyire sor áll, ami valószínűsíti a jó ár/minőség arányt. Katalán csirkelevest ettem, sajttal megszórva, finom volt, ízlett. A leveseket kívül adnak bizalomgerjesztő szendvicseket is.


A legfrissebb élményem a Soup-R (www.soup-r.hu) a Bajcsy Zsilinszky út 40 alatt. A hely a hagyományos vonalon mozog, lencselevest, eperlevest és zellerkrémlevest kóstoltunk, továbbá teljes kiőrlésű lisztből készült pizzát, korrekt volt minden fogás, a fősodratú menzánál jobb házi konyhát visznek, baráti árakon. Leülni itt is csak magasított székekre lehet, de egy gyors ebédre bármikor érdemes betérni, ha ugyan az ember kap helyet.



A tárgyalt büféken kívül a Dining Guide Street Food kiadványa ajánlja még a talán legjobb kézműves fagylaltot kínáló Fragola hálózat leveseit, a Soupway-t a Karinthy Frigyes u. 18. alól, valamint a Zuppa-t a Lövőház utca 19. alól. A kalauz által ajánlott kifőzdék, hamburgeresek, egzotikus büfékbeli eddigi tapasztalataim alapján ezeket is merem ajánlani, vélhető, hogy még ebben az évben magam is kipróbálom őket.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése