2013. szeptember 18., szerda

Öcsi és Fuszek vendéglője (Gyula, Kossuth utca 8.)



 Gyula szeretnivaló város. Kicsi, takaros, ad a hagyományokra, nyáron pezseg a kulturális élet, öröm átruccanni ide, akár egy fél napra is. A békéscsabai Munkácsy kiállításról hazafele utazván Aradra azon tanakodtunk, hogy álljunk-e meg a magyarországi oldalon enni valamit. Dilemmánkat Öcsi és Fuszek vendéglőjének utcafrontja oldotta fel. A rusztikus vendéglőportál, majd közelebbről szemlélve az izgalmas étlap becsábított. S nem csalódtunk. A kerthelység fából ácsolt ízléses, szép, külön tetős, szeparészerű alakzatokkal volt tele, fáklyák szegélyezték a vendégteret, minden asztalon gyertya.
Ritkán teszünk ilyet, de az étlap részletes áttanulmányozása előtt már megrendeltünk két korsó Edelweiss búzasört (400), s így nyugodtan beszélgethettünk arról, hogy mit rendeljünk. Megegyeztünk végül egy narancsos kacsacombban valamint egy szedres pulykamellben, amikor a szomszéd asztalhoz impozáns két személyes tálat hoztak ki. No gondoltunk, ebbe érdemes belevágni. A vendéglőben jócskán volt közönség, ennek dacára megérkezett időben (26 perc) a töltött húst, lecsós szeletet és cigánypecsenyét tartalmazó s a hely nevét viselő vegyes tál (2600),
 ami elegendőnek bizonyult, még csomagoltattunk is belőle. Szépséghibák persze voltak, a krumplit kisebb hasábokra vágtam volna, a cigánypecsenye már nem volt kellően meleg (biztos az készült el először s nem fordítottak kellő gondot a melegen tartására), a kakastaréj helyett egy–másfél centi vastagságú bevagdosott sült szalonna-téglatestet kaptunk. Ez persze apróság ahhoz képest, hogy a lecsós szelet főtt marhahús volt paradicsomlében párolt paprikával leöntve. Mindazonáltal nem vesztettük el bizalmunkat, s ha Gyulán járva kimerítettük a Kossuth utca étteremválasztékát, szívesen visszatérünk Öcsihez és Fuszekhez. Az elégedett vendégek a beltérben hagyják névjegykártyájukat, odatűztük mi is a magunkét az aradi (magyar) alpolgármesteréhez.


Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése