2013. szeptember 17., kedd

Finomító Kantin (Varsányi Irén utca 33.)



Egy jól eltalált név – félsiker. Ezt sokan képtelenek megérteni és név nélkül igyekeznek forgalmassá tenni útmenti csárdájukat vagy vendéglőjüket. A hajdani Red Rooster söröző-falatozó helyén nyílt Finomító Kantin működtetői viszont vélhetően tudatában voltak ennek az alapigazságnak, amikor eme eredeti, fülbemászó, jópofa nevet kiírták kifőzdéjükre. A Finomító echte street food fogásokat kínál, levest papírpohárban, szendvicseket vagy hamburgert kézben. Hozzá nem a kommersz ipari retteneteket, hanem házi szörpöket valamit Stari kézműves sört lehet inni. Vannak magasított székekkel ellátott asztalok (ezeket nem nagyon szeretem, de ott kaptunk helyet), valamint egy-két hagyományos asztal is. A hely meglehetősen frekventált, legalábbis ottjártunkkor sorba kellett állni, 
önkiszolgáló rendszerben működik, a néhány perc elkészülési időt igénylő fogásokért szólítják a vendéget, akárcsak a Gyradiko-ban. A srácok kedvesek, a kemény menet dacára van mindenkihez egy kedves szavuk. (Ellentétben a Gradyikos egykedvűekkel.)
Mi a hely nevét viselő hamburgert kértük 
egy borhabos szőlő-”cappucino” társaságában 
(ezt így Finomító menünek nevezik és 1290 ftot kérnek érte) továbbá két szörpöt (darabja 320 emlékezetem szerint). Két kölyök, az asszony meg jómagam osztottuk el mindezt, azért rendeltünk csak ennyit, mert egyéb helyeket is meg szerettünk volna látogatni, ami sikerült is. Összesen hat, zömmel street food kategóriába eső egységet pipáltunk ki aznap. Ha már a fővárosban jár az ember, használja ki az alkalmat minél jobban…
A hamburger remek volt, értékeltük, hogy megkérdezték, mennyire süssék át a húst, mi médiumra kértük, bélszínt ugyebár angolosra, de a hamburgerhúst inkább így. Jó mércéje egy ételnek az, hogy amikor ez ember néhány nap elteltével ír róla, akkor megrendelné–e újra. Nos, ezesetben a válasz egyértelmű igen. A leves nem volt rossz, de messze állt a katartikustól. (Hogy erre is mondjak egy pozitív példát: a Bors gasztrobár sütőtökkrémleves ott leledzett a katartikus mivolt közelében. De az egyszerűen csak Leves névre hallgató Vámház körúti egység katalánnak mondott csirkelevese is komolyabb élmény volt.) A szörpök rendben találtattak.
Összességében szimpatikus hely a Finomító, ahova szívesen benéz az ember újra. A nem túl széles választékban még jócskán akad megkóstolnivaló. Konfitált sertésoldalassal töltött szendvics, chilis csirkeszárny, bárányburger, hogy csak így hirtelen mondjak néhány példát azon ételekre, melyek már ott helyben csábítottak. 




Telefon: +36 30 871 9588

nyitva tartás
hétfő-péntek: 11:30-20:00
szombat: 11:30-20:00


Dorozsmai Endre


A szöveg a blog számára készült.

P.S.
Megnéztem a hely honlapját, szeretnivaló az is, különösen az ars poetica, amit hadd illesszek ide:

„két JOGÁSZ, egy STYLIST és EGY 1,5 éves lépegető,

mindannyian szeretünk jót enni
szeretjük a barátainkat VENDÉGül LÁTNI
egy évtized közigazgatás, külföld, EU, projektek, agronómia, munkajog, gasztronómia, fine-dining, delikátesz üzlet, építkezés, felújítás, szárnypróbálgatások, fotózások,
enteriőr sytling, rendezvények, magazin, reklámfilmek
(..)
-- MÁS, végre saját, álom, kiteljesülés, hangulat, minőség, FINOMSÁG
-- szívvel, jókedvvel, kitartással, fáradtsággal, bizakodással, ötletekkel indulunk, szolgálatkészek vagyunk
(…)”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése