2013. szeptember 25., szerda

Lido étterem (Gyula, Városház utca 1.)



A minap Gyulán jártunk és olyan vendéglőt kerestünk, mely egyrészt még ismeretlen számunkra, hogy a felfedezés öröméről se mondjuk le, másrészt kínál néhány olyan ételt, mely túlmutat a brassói, töltött-rántotthúsok, ilyen-olyan raguval borított pecsenyék világán. Jónak tűnt a hajdani Kisködmön, majd Garuda helyén nyílt, elég eklektikus étlappal működő Gusto, de itt 11 óra tájban azt mondták, hogy csak fél12-kor nyitnak s akkortól van konyha, ezért továbbálltunk s a Lido étterembe mentünk, amit már egy órával korábban szemrevételeztem, mint 10 órakor már nyitva tartó és meleg ételt kínáló helyet.
Hűvös volt, így nem ültünk le a hangulatos és igényes teraszon, hanem beljebb irányítottuk lépteinket. Az első terem kissé rideg és sötét volt, a padló vörös márvány, olyan volt a hangulata mintha esténként buli lenne itt, másik viszont világos, kedvünkre való, western hangulat. 
Pincérünk kedvesen fogadott s ez az az értékelési szempont, melyről csak jót mondhatok, azt sem vette rossz néven, hogy megkértük, kapcsolja ki a tévét, mert egyrészt bármiféle „háttértévé” idegesít, másrészt a mai, szórakoztató zenének nevezett borzalom meg különösképpen irritál.
Külön értékeltük, hogy a lehető legjobban kezelte az a nehezen kommunikálható helyzetet, hogy több étel is hiányzott a konyháról az étlapon szereplők közül, s melyeket bizony megrendeltük volta. Megtudtuk már rendelés előtt, hogy pizza nincs, mert nem megy a pizzasütő, de az csak rendelés után derült ki, hogy ropogós kacsacombot sem kérhetünk, sem csülköt, sem oldalast. A wokban pirított kacsacomb sem bizonyult megoldhatónak, bélszín pedig nem volt, mert hiányzott hozzá az alapanyag. Vélhető, hogy a krumplipürékörettel is ez volt a gond, ugyanis mindhárom köret, amit rendeltünk (krumplikrokett, steak krumpli és hasábburgonya) egytől egyik mirelittermék volt, igaz, mindegyik megfelelően elkészítve. Banalitásnak hangzik, nem az: sok helyen a mirelit hasábburgonyát sem képesek rendesen megsütni, szottyadtan, olajosan, alul vagy túlsütve hozzá ki, nem is szólva a krokettről. Bár ha, már e témánál vagyunk, akkor jelzem, hogy steak-krumplinak még lehetett volna adni kb. másfél-két perc sütési időt.
Italfronton sem volt rózsás a helyzet, az itallapon Szicsek párlatok vannak, a valóságban a Békési pálinkafőzde termékei, melyek nem rosszak, de ha választani kell, inkább Szicsek úrra szavaznék. A tulaj helyit akart, tudtuk meg, kérdeztem, hogy akkor miért nem a Gyulai pálinkafőzdétől tartanak pálinkákat. Erre pincérünk sem tudta a választ, ki tudja, Gyula kis város, talán érdekellentét van köztük. Limonádét nem készítenek, nem tudom, mi nincs hozzá, citrom, cukor vagy igyekezet, a legutóbbira tippelek, mert citrom volt a halon, cukrot pedig bizonyára felszolgálnak a kávéhoz. Borfronton csak a Balatonboglári Borkombinát tételeit tartják, valamint György Villa borokat, ebből kértünk egy deci Juhfarkot, melynek palackja alighanem hosszabb ideje nyitva volt, minden esetre nagy élményt nem nyújtott.
Rendeltünk sajttal besütött harcsát krumpli-krokettel, 
póréval és baconnel sült szűzérméket pirított zöldségekkel, steak krumplival 
és mandulás pisztrángot vegyes körettel (rizibizi és hasábburgonya). 
Ételeinkre a megszokottnál többet s a beígért tizenöt percnél jóval többet kellett várakoznunk, sajnos nem mértem az időt, saccra fél órát mondanék. A pirított zöldség hiányzott a  hús mellől, mely szűz helyett karaj volt, mely akkor is, ha nem klopfolják ki a lelkét és nem sütik túl (itt erről volt szó, amit értékeltünk) akkor is sokkal szívósabb, mint a szűz. A pisztráng friss volt, igaz sótlan, de ezen lehetett segíteni, a rizibizi túlkészült, de élvezhető maradt. A harcsa pangasius volt állagra, ízre, illatra és el is sózták.
Hát így.
Vélhető, hogy jobban jártunk volna, ha menüt rendelünk. Volt nyakleves J, de tényleg, valamint paprikás krumpli vagy csirkemellrizottó másodiknak. 750 ftért. De még jobban jártunk volna, ha máshova ülünk be.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.
A Lido étteremben 2013. szeptember 19-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése