2013. szeptember 30., hétfő

Bortér (Szeged, Dóm tér)



Jó érzés, amikor szaporodnak a céljukban és hatásukban nemes rendezvények. A magyar borokat népszerűsítő események mindenképpen ide tartoznak, több szempontból is. A cél elvégre az lenne, hogy igyuk meg a borunkat, s a külföldi örüljön, ha jut neki.
A szegedi Borfesztivál mellé felsorakozott az őszi Bortér, ha emlékezetem nem csal, idén harmadik éve. Nosza, be is ültünk hatodmagammal az autóba és átruccantunk Szegedre. Úgy gondoltuk, hogy a Jalapeno nevű mexikói street food bárban eszünk a borterezés előtt, de olyan stílusban vontak kérdőre, hogy mért fényképeztük le a helyet kívülről (!), hogy inkább lemondtunk a maradásról, elvégre Szegeden annyi helyen adnak korrekt ételeket, hogy nem vagyunk mi rászorulva egy szereptévesztett vendéglátó kegyeire. Nem is megyünk arrafelé egyhamar. 

A Kárász utcai perzsa étteremben olyan „erős” volt az ebéd, hogy számunkra érdekes étel alig maradt az étlapon, pontosabban a konyhán, ittunk egy remek mentás joghurtitalt, majd elindultunk a rendezvény felé, annál is inkább, hogy egy kedves deszki barátunk már ott várt. (A joghurtitalra 350 ftt számoltak az étlapon szereplő 300 helyett, nem tudtam eldönteni, hogy szándékos volt-e a dolog, pincérünk egyébként kedvesen, normálisan kommunikált, a kis félreértést is hamar orvosoltuk.) 
Elsőként Dula Bence standjánál álltunk meg, s kóstoltuk végig az egyébként ismert sort. (Nemrégiben Aradon tartott bemutatót a jeles egri borász és egykori hegybíró.) 
Ezután a Linbrunn pince következett Villányból. Kellemes meglepetésekkel szolgáltak, a 2500 ft-ba kerülő Syrah-uk kifejezetten megnyert. 
Borbély Tomi standjánál is megálltunk, akinek a szelekciós borai levettek a lábamról, rég kóstoltam olyan karakteres „bazaltborokat”, mint az Ő Szürkebarátja, Olaszrizingje, Kéknyelűje. 
Az elég széles ételfelhozatalból a haltepertőre esett a választásunk, sajnos elsőre mintha direkt kiválogatták volna a túlégett darabokat, szerintem ez is történt, úgyhogy másik adagot kértünk, amit, ha nem is nagy örömmel, de abszolváltak. Rendeltünk hozzá savanyúságot, a kért cseresznyepaprika helyett almapaprikát adtak, de mivel épp nem figyeltem oda, lemondtam a cseréről a lemérés és a fizetés után. A kézműves sajtok közül egy kecskegomolyát, egy camembert-t és egy mosott kérgű „rúzsos” sajtot kértünk, ízletesek voltak, bár a kecske kapcsán az emlékezetes vicc jutott eszembe a csigapástétomról. (Pincér, van ebben a pástétomban csigán kívól más állat húsa is? Van, sertés. És mennyi? Hát fele-fele, egy csiga, egy sertés.)
Megkóstoltuk még a Varga pincészet aranymetszés sorozatának Cabernet Sauvignonját és a 2013-as év első borát, mely évről évre korrekt, illatos, jó savú, best buy. Egyébként nem vagyunk Varga-hívők, de ez a bor rendben van.
Záróakkordként betértünk a Duna Döner gyorsétterembe (furcsa névadás a Tisza partján…), ahol elsősorban gyrost lehet enni, többfélét, jómagam egy borjúhúsost kértem. A szósz kellemesen mentás volt, kissé majonézes jellegű, joghurtalapon jobban szeretem ezt a produkciót. 
Összességében ízlett, el is fogyott hamar, vettünk mellé Ogre sörét a békésszentandrási serfőzdétől a szomszédos jó kis kocsmában (Smooth), ahol mindig kedves a kiszolgálás.
A társaság többsége Nagylakon már aludt, jómagam is csak Pécskáig tudtam a sofőrt szórakoztatni. No de minden jó, ha vége jó. A vége meg egy jó alvás volt.

Dorozsmai Endre


A szöveg a blog számára készült.
A Bortéren 2013. szeptember 20-án voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése