2013. szeptember 6., péntek

Legjobb magyar csárdák - Top 12


2013 szeptemberében vettem a kezembe kedvenc folyóiratom, a Magyar Konyha szeptemberi számát. A remek cikkek mellett találtam egy csárdarangsorolást, amitől kissé ideges lettem. A lényegében borlappal nem rendelkező, húsokat kiszárító tömegétkeztető Látóképi csárda bekerült a legjobb tízbe (amikor nem biztos, hogy a legjobb 30-ban lenne-e helye), míg olyan valóban átlag feletti helyek, mint a Tenkes csárda, Pásztor csárda vagy a  Kígyósi csárda meg sincsenek említve.
Úgy gondoltam összeállítom a saját tízes toplistámat, jelezve egyébként, hogy mely kultikus, jó hírű csárdákba nem jutottam még el. A csárda-tradíció romantikája miatt úgy véltem, e kategória megérdemli, hogy minden év végén vagy a következő év elején újraközöljem a listát. Az Akasztói halascsárda előlépett a legutóbbi élmény hatására, tenyésztenek mát tokot is, füstölik is, a füstölt pontyuk továbbra is remek, halászlé is rendben, egyik legjobb haltepertőt kínálják, birkapörköltjük kiváló, szóval megérdemlik a második helyet. Ha rádió helyett népzene szólna….
Két új hely is bekerült a legutóbbi listához képest, a Rév csárda valamint a Mohácsi halászcsárda. Ezutóbbi meglepően jó élmény volt. A Cserszegtomaji halászcsárdában rég voltam, jövőre lesz 5 éve, de amíg újra meg nem látogatom az akkor tapasztaltak alapján ítélek. A múltkori listához képest újdonság, hogy beírtam a legutóbbi látogatás évét.
  1.  Baricska Csárda,
    Balatonfüred (2014)
  2. Tenkes Csárda,
    Csarnóta (2012) 
  3. Akasztói Halascsárda,
    Akasztó (2014)
  4. Kígyósi Csárda,
    Székekpuszta (2014)
  5. Pásztor Csárda,
    Szombathely (2012)
  6. Öreg Tanyacsárda,
    Lajosmizse (2014)
  7. Rév Csárda,
    Érsekcsanád (2013)
  8. Birka csárda,
    Nagylapos (2012)
  9. Mohácsi Halászcsárda,
    Mohács (2013)
  10. Halászcsárda,
    Cserszegtomaj (2008)
  11. Öreg Kőrössy Halászcsárda,
    Szeged (2013)
  12. Czifra csárda,
    Abádszalók (2013)
Eddig még nem sikerült meglátogatni:
Bándi udvarház


Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Fotókkal elláttam 2014. május 2.án.

Ugyanezen a napon beillesztettem a Birka csárdát is, amit a lista összeállításakor kifelejtettem. Az utolsó helyezett pedig esett. Ahol volt külön kritikám, ott vendéglőnév mögé raktam a linket.

Javítottam 2014. szeptember 22.-én. 
A bejegyzést kicseréltem egy későbbi, javított változatra, mivel nem akartam törölni a hozzá fűzött megjegyzéseket. A későbbit törlöm inkább, s ezentúl ide vezetem fel a változtatásokat. Ki tudja, ha eljutok végre a Bándi udvarházba, lehet hogy egyből bekerül az első 5-be.

9 megjegyzés:

  1. Hihi, nem kell felkapni a vizet az ilyen listáktól... biztos megvan a mechanizmus, miként kerülnek be...
    A Magyar Konyhával volt egy aranyos élményem egyébként. Valamilyen listában elképesztő marhaságokat írt 2 hölgy, bekommenteltem pár pontosítást (és úgy emlékszem, nem hülyéztem le a szerzőket). A hozzászólás eltűnt, és kaptam tőlük egy mailt, hogy köszönik szépen az adatokat, beépítették a cikkbe.
    Baromi komoly. :)

    VálaszTörlés
  2. Tudom, ebben a kérdésben már cseréltünk véleményt, én hajlamos vagyok idealisztikusan közelíteni a dolgokhoz és mindaddig jóhiszemű vagyok, míg nem győződöm meg az ellenkezőjéről. A G-M kalauz esetében saját tapasztalataim a vendéglők kb. 90%ában hasonlóak, a maradékot inkább a tesztelők szigorúságának vagy engedékenységének tudom be, mint az esetleges hátsó megegyezéseknek. A Népszabadság Top 50-nel más a helyzet, ott azért volt egy-két nagyon durva elcsúszás. A Dining Guidenál szintén. Itt meg szerintem amatőröket küldött el a főszerkesztő tesztelni, nem tudok másra gondolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is roppant jóhiszemű vagyok, viszont tudok bizonyos dolgokat... a G&M kalauz esetében például próbálj utánanézni a kiadó cég tulajdoni viszonyainak...
      A Népszabi Top akárhány és a DG egyértelműen piaci alapon működik, ettől függetlenül 10% feletti "mellélövés" náluk se nagyon fordul elő, azzal totálisan lejáratnák magukat. Bőven elég az is, ha pl. egy ebédmenüt nem kínáló étterem bekerül a legjobb 8,6 darab fővárosi ebédmenüző hely közé. :)

      Törlés
    2. Hm. Beszéljünk konkrétumokról. Kapásból a következők jutnak eszembe, amikor nagyon nem értettem egyet a pontozással. (értsd kb. két pont a különbség a Kalauz osztályzása és az én véleményem között) Remiz - T. szerintem ha nem is kimagasló, de átlag feletti hely. 4-5 évente visszajárok kb. 1996 óta. Baracsi halászcsárda 10 pont - szerintem legjobb indulattal 8.5. A halászlé jó, a halak frissek, de semmi kreativitás, és több kommersz megoldás. Kevés helyen ettem olyan gyenge palacsintát mint itt. Valamikor 2006/2007-ben jártam itt először, azóta még párszor. Bacchus Szigetmonostor - szeretnivaló hely, kiváló házias konyhával, de még véletlenül sem 11 pont. Erre szerinted a tulajdonosi háttér a magyarázat? szerintem inkább az, hogy egyik helyre vajszívű, másik helyre szőrös szívű tesztelőt küldtek...

      Törlés
    3. A DG-nál szerintem több mint 10% a mellélövés. Egészen elképesztő, hogy 8.5 pontos vendéglők benne vannak a TOP 100-ban, miközben Istennek hála van vagy 200 ha nem több 9 pontot érdemlő hely az országban. S hiányoznak a TOP100ból 10-11 pont körüli helyek.

      Törlés
    4. Igazából konkrétumokkal nem szolgálhatok, mivel az első (Alexandra) kalauzt olyan minőségűnek véltem a meghirdetett elvekhez képest, hogy azóta nem költök ilyesmire (ezzel kapcsolatban le tudnám írni a konkrétumokat, de hosszú lenne, meg kedvem sincs hozzá - akkor elmúltak bizonyos illúzióim, ami volt, volt, már nem túl érdekes). Ez nem az én bizniszem, hogy a Costest vagy az Onyxot hozom ki elsőnek, Huszár Krisztián pedig megelőzi-e Pethő Balázst egy két hónapja nyílt hobbiétterem konyháján avagy nem...
      Az egyéb topokkal szemben eleve nem is voltak magas elvárásaim, egy Népszabit kaptam egyszer ajándékba, akkor határozottan megkértem a párom, hogy ne költsön egy fityinget se ilyen szarokra. :)
      Szóval az a helyzet, hogy a saját szememnek hiszek, ha meg semmit nem tudok valamiről, akkor az Index topikban a régi motorosoknak vagy újabban neked is.
      A Remiz nálam 9-10 pont 20-ból, a Baracsiban soha nem jártam, a Bacchusban meg csak egyszer, kb. 10 éve.

      Törlés
  3. S még valami. A Magyar Konyha ettől függetlenül a kedvenc lapom, első betűtől az utolsóig élvezettel el tudom olvasni.

    VálaszTörlés
  4. Nagy piros pont, számomra is sokkal szimpatikusabb ez a lista, a Tenkes csárda elsőbbségével pedig abszolút egyetértek.

    VálaszTörlés
  5. Közben meglátogattam a hiányzó négy csárdából hármat, az Érdekcsanádinak és a Baricskának helye van a listán, amit majd aktualizálok valamikor, a Tiszacsegeinek véletlenül sem.

    VálaszTörlés