2013. szeptember 8., vasárnap

Kertvárosi Kisvendéglő (Szeged, Szentgyörgyi Albert u. 11.)



 „Ha halászlé, akkor legyen bajai” – olvasom egy, a legmesszemenőbbekig tisztelt szerzőpáros remek könyvében. Szakmai tisztelet és respektus ide vagy oda, ezzel bizony vitatkoznivalónk van. S nem elsősorban kiskundorozsmai őseink miatt. Hanem azért, mert lehet, hogy a modern gasztronómiai irányzatoknak jobban megfelel elméletileg a bajai stílus, mint az órákig főzött és majd passzírozott szegedi halászlé, de ha összevetjük a konkrét tapasztalatokat, akkor bizony azt találjuk, hogy olyan bajai halászlevet, mely felveszi a versenyt ízre-állagra a szegedivel, szinte sehol nem főznek. Egy üdítő ellenpélda az Akasztói halascsárda s utána szünet, se szeri, se száma a túlpaprikázott, laza, érdektelen leveknek. Ezzel szemben Szeged környékén a legkisebb, legeldugottabb helyeken, aprócska családi kisvendéglőkben is főszabály szerint élvezetes, meggyőző halászlevet adnak. Példa rá a Szélkakas, a Stüszi Vadász, az Aranyhal vagy jelen vizsgálódásunk tárgya, a Kertvárosi kisvendéglő. 
Ahol friss halból megannyi ízletes ételt varázsolnak az asztalra, az adagok bőségesek, az ízek beváltak, a halászlé pedig kiváló. Sűrű, tartalmas, nem segítenek rá marhahús-alaplével, mint másutt és nem sózzák el. 

Megelégedésünkre szolgált a kétszemélyes haltál is (rajta: pontyfilé orly módra, harcsafilé rántva, fogas szegediesen, haltepertő, rántott hagymakarikák és burgonyaköret): korrektül sütötték meg a halakat, nem avas olajban és nem is tocsogott az étel a lecsöpögő olajtól. Annyi kritikai észrevételem lenne, hogy ha egy vegyes haltálon négyféle halétel van, akkor helyes lenne, hogy ne készüljön mind bő olajban sütve, akkor sem, ha errefelé így tartja a hagyomány. 
A lényeg persze az, hogy jól éreztük magunkat a kertvárosi kisvendéglőben: kedves kiszolgálás mellett tisztességesen elkészített ételeket ettünk baráti áron. Először voltunk ott, de nem utoljára.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült, vélhetően meg is jelent.
A Kertvárosi kisvendéglőben 2009. június 22-én jártunk. Azóta is visszavágyom. A vendéglő ma is működik, erről tanúskodik szépen karbantartott honlapjuk.
http://www.kertvarosi.hu/ 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése