2013. szeptember 9., hétfő

Café Déryné (Krisztina tér 3.)




 Az interneten egy-egy hosszú életű kulináris topic vagy blog sok jó célpont-ötletet adhat, különösen, ha sikerül az idők folyamán kitapasztalni, hogy melyik nick mögött milyen igényszintű vendég bújik meg. A Café Dérynéről alapvetően jókat sikerült megtudni: a hajdani cukrászdát átépítették egy nem mindennapi komplexummá, ahol a cukrászda mellett van bortrezor, borozó, s ínyenckonyhát működtető kávézó is.
Ezutóbbi megnyerő, kellemes, a pinceborozó hangulata viszont egyenesen varázslatos. Az étlapon nem túlzott a választék, ezt azonban az ember bizonyos idő után kezdi tisztelni. Inkább kevés étel legyen friss és kiváló, mint 200 tétel lefagyasztva és közepesen elkészítve. Külön értékeltük, hogy az autóval érkezők nem kénytelenek az ásványvíz illetve a kóla-típusú borzalmak között választani, többféle igen ötletes és mesterien tálalt limonádé illetve szörp is rendelhető.
Mi egy tökéletes sütőtök-krémlevest, 
egy közepesre sikeredett raviolis erőlevest, 
egy sajátosan – csirke- és kenyérkockákat elkülönítve tálalt - Cézár salátát 
valamint egy rusztikus, kétfülű serpenyőben érkező, remekbe szabott vargányás-zöldborsós brassóit ettünk.
Külön kiemelném az első osztályú kenyeret, mellyel a kalóriaszegény, koleszterinmentes táplálkozás jegyében jól kitunkoltam brassói bőséges és ízes zsiradékát. Két fő étel, két leves, három ital egy de facto első osztályú helyen (a besorolást nem figyeltem, az amúgy is megtévesztő lehet) borravalóval együtt 5000 ftért - szinte hihetetlen. Hangulati aláfestésnek élő zongoramuzsika.
A meglepően fiatal pincérünk tette a dolgát, szakszerű volt, kedves és udvarias, talán azt is be lehetne vezetni, hogy távozáskor a más asztalok irányában elkötelezett, de a kijárathoz közel álló pincérkollegák is visszaköszönjenek, s netán kedvesen tegyék ezt. Minden esetre ez az apróság nem szegte kedvünket, a Cafe Dérynét a legjobb helyek közé írtuk fel, külön aláhúzva a kivételesen jó ár-érték arányt. 

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült, minden bizonnyal meg is jelent.
A "Dérynében" 2008. február 16-án jártunk, a hely azóta is működik, de azóta annyira felkapott lett, hogy az árak itt-ott elég rendesen megszaladtak, de most is lehet még ésszerűen beárazott tételeket választani, három fogás 4-5.000 ftból megoldható.

http://www.bistroderyne.com/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése