2013. szeptember 14., szombat

Aradi büfé (Szeged, Aradi Vértanúk tere)


Első megjelenése óta rendszeresen vásárolom a Dining Guide TOP gasztronómia kiadványát, s azzal együtt, hogy néha egészen brutális tévedések vannak benne, igyekszem népszerűsíteni is, mi több, útikalauzként használva járom be azokat a helyeket, mely létezéséről e katalógusból szereztem tudomást. Így jártam végig az első kalauzban ajánlott sörözőket, majd a tavalyi kalauz TOP 11-ének sörözőit (egyébként nagy megelégedésemre). E kiadványok hatására mentem el több helyre ebédmenüt enni, illetve az idén szépen sorba lövöm ki a kiemelt street foodos helyeket. Eddig többnyire megelégedéssel távoztam még akkor is, ha a legjobbnak mondott gyrost jó közepesnek tartottam, ha egyik-másik hely nem győzött meg teljesen. A minap azonban Szegeden szabályosan felháborodtam. Mélyről jövően és alaposan.
Az, hogy az Aradi büfét Budi büfének írja a Kalauz, még hagyján, sőt, a tapasztalat alapján a név találó is lehet. Egy hamburger volt a tesztje e helynek. E produkció lelke ugyebár a húspogácsa, mely a mi esetünkben egy azonosíthatatlan, nyomokban akár húst is tartalmazó pépből készült ipari borzalomban merült ki, amit sajnos országszerte hamburgerhúsnak hazudnak. Miközben elérhető áron lehet aránylag tisztességes 98%os marhahústartalmú mirelit árut kapni a Lidlben, ha már derogál nekik friss és nyers áruból dolgozni, mint a jobb helyeken.
S mihelyt a hamburgernek a húspogácsája egyívású a panírozott haldarálékkal, a húspépből formázott csirkefalatokkal vagy az úgynevezett szurimivel, melyeknek több köze van a vegyiparhoz, mint a húsiparhoz, onnan kezdve mellékes a zsemle, az uborka, a hagyma,  a majonéz, onnan kezdve produkció értékelhetetlen. Mindazonáltal még azt is hozzátenném, hogy kiemelkedőnek mondott helyek szintjén botrányosnak számító módon mikrohullámú sütőben melegítik a zsemlét, rostlap helyett.
Az pedig vérforraló, hogy egy ilyen helyet beillesztettek egy kétszázezres nagyváros legjobb 4-5 street foodos helye közé. Hogy nem is járt senki tesztelni az Aradi büfét,  vagy nem rendelt hamburgert, vagy netán rendelt, de úgy vélte, hogy ez a hamisítás „még elmegy”, tulajdonképpen mindegy. Marad a felháborodás. Elsősorban a nemtörődöm szerkesztés miatt a kiadó irányában, másodszor pedig az Aradi büfé üzemeltetőivel szemben, végül pedig azokkal szemben, akik ilyen terméket kitalálnak és forgalomba hoznak.
A jobbízlésű gasztro-turisták nagy ívben kerüljék el az Aradi büfét!

Dorozsmai Endre

A szöveget a blog számára írtam, de lehet, hogy leadom az "analóg" sajtónak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése