2013. augusztus 31., szombat

Zila Kávéház és étterem (XVIII ker., Üllői út 452.)

Vannak igazi külvárosi legendák. Olyan helyek, melyek leginkább úgy bővítik vendégkörüket, hogy az ott jártak továbbadják pozitív tapasztalatukat. Ide sorolható többek között a Külvárosi Kávéház, a Víg Kalmár, a Tortuga s persze vizsgálódásunk tárgya, a Zila kávéház, étterem és cukrászda a XVIII. kerületben. (Nem tévesztendő össze a kőbányai Zila vendéglővel, mely honlapja alapján szintén barátságosnak tűnik.)
Zila néven igen komoly komplexumot találunk a megadott cím alatt. Szépen felújított régi épületben több, szebbnél szebb teremben megannyi pincér sürgölődik, a sütemények hívogatóak és barátságos árfekvésűek, az étlap csábító, a kiszolgálás gyors, az ízek is többnyire el vannak találva. A borokat a Bortársaság válogatta össze jó érzékkel, és az autóval érkezők sem kénytelenek valami kóla-borzalmat inni, mert választhatnak a Méhes-mézes cég szörpjei közül. 

Két személyes haltálat kértünk, volt rajta hirtelen sült lazac és harcsa, rántott fogas, ráknyárs és tenger gyümölcsei-koktél, vadrizzsel és párolt zöldségekkel körítve. A lazacot és harcsát kissé kiszárították, de még a tűréshatáron belül maradt, a fogas tökéletesre sikeredett, a rák szintén, a tenger gyümölcsei koktélból kihagytam volna a préselt műrákot meg a kagylóhéj-törmeléket. A tartásmártás lehetett volna tényleg tartár s nem majonéz, az asztalon is a virág természetes és nem mű. A kiszolgálás meg egy fokkal kedvesebb, mosolygósabb és személyesebb. 

No de ne legyünk telhetetlenek. A Zila kávéház így is remek hely. S hogy el ne felejtsük: szerettük a záróakkordként megrendelt áfonyás máktortát s rajongtunk a vele együtt érkező tokaji aszúszeletért.


Dorozsmai Endre

A szöveget 2008. januárjában írtam a Demokratának, akkortájt minden bizonnyal meg is jelent.

A Zila Kávéházban első ízben 2008. január 27-én jártunk. Azóta megfordultunk itt többször is, szinte évente. A színvonal változó, de nem megy egy bizonyos szint alá. A Zila a mai magyar vendéglátás fősodrán belül jó tippnek számít.

Tovább információk:
www.zilakavehaz.hu/‎ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése