2013. augusztus 14., szerda

Tulipán könyvesbolt és borozó (Arad, Templom utca)



Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek” –írta Márai Sándor „A magyar borokról” című örökbecsű írásában.
Jómagam nem vagyok ilyen nagyravágyó, megelégszem egy borozóval. S mivel még nem vagyok öreg, legalábbis nem érzem magam annak, így az ötven fele közeledve sem, megelégszem azzal, hogy egy barátom nyit borozót. 
Én majd minden megteszek a népszerűsítésért, mindaddig, amíg úgy működik, mint most: magyar borokat népszerűsít, magyar könyveket és folyóiratokat terjeszt, a háttérben Gidófalvy Attila „Best of Rock” nevű rádióadója szól az internetről, s a tárgyi környezet olyan, hogy nehéz szívmelengetőbbet elképzelni. Helyet kap a dekorációban az Aradi Tizenhárom, az alföldi tanyavilág romantikája, a Nagyságos Fejedelem, Arad Szabad Királyi Város térképe, hordódongák, bortartók és borok s még sorolhatnám. 


A borlapon a legjobb magyar bortermelők nedűi közül válogathatunk. A Nyakas pince, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, a Bodri pince, a Szeleshát pince, a Tringa pince, Figula Mihály, a Jackfall bormanufaktúra, Lelovits Tamás, Polgár Zoltán, a Vylyan pince, a Font Pince, a Frittmann pince, a Juhász testvérek valamint Sike Tamás boraiból. A borok tekintélyes része rendelhető pohárra is, az árszabás egyébként honorálja, ha valaki egész palackot rendel. Olyannyira, hogy a palackárak néhol még a magyar szaküzleti forintár alá is mennek egy kicsivel. 



Jómagam egy Figula Olaszrizlinget rendeltem a nagy melegre s a fröccsözési szándékomra való tekintettel.


A borok mellé borszéki ásványvizet ihatunk és olvasgathatjuk akár a magyar gasztrosajtó termékeit, akár komolyabb könyveket is.  
A Tulipánban otthon érezhetjük magunkat, olyannyira, hogy ha az ember egyik nap megfordult arrafelé, másnap már visszavágyik.


Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült, de lehet, hogy átszerkesztve leadom az "analóg" sajtónak is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése