2013. augusztus 20., kedd

Gyradiko (Pünkösdfürdő út/Királyok útja sarok)



A Dining Guide Top Gasztronómia sorozatának idei kiadványa az utcai étkezésre összpontosít, s így értelemszerűen külön címszó alatt foglalkozik a gyros műfajával. Közli egyrészt a körúti gyros-osoknak rövid bemutatását, nem egyszer a tulajdonosi háttér etnikai dimenziójával együtt, másrészt a tesztelők kedvenceit. A TOP 5-ből kitűnik, hogy a bírálók a görög gyrosra esküsznek, mely vastag lepényben érkezik, tzatzikivel, s nem a török zsánerre, melyet vékony, keletlen, tortilla-szerű tekercsben „wrap” stílusban tálalnak. Nem vitatkoztunk velük, bár hozzánk közelebb áll a mentás joghurtos, borjúhúsból készült, sok friss zöldfélével telepakolt török változat, hanem elzarándokoltunk Óbudára, Pünkösdfürdőre, s megnéztük a győztes helyet.
Kellemes meglepetés volt, hogy egy egyszerű gyrosos helyett egy görög zsánerű kifőzdét találtunk, melynek kínálata és üzemelése leginkább a Mamutbeli Zorbára emlékeztet. 
Az ember rendel, fizet, meghagyja a keresztnevét, amit öt-tíz perc után kiabálnak, amikoris átveheti a kiadó pultnál a tálcáját. 
Kínálnak kardhalat, tonhalat is 2500 ft magasságában, amit nem sokallottunk, de azért olcsóbb megoldásokat választottunk a teszthez, rendeltünk görög tintahalat és rántott kagylót a gyroson kívül, továbbá limonádét és Mythos nevű görög sört. 
A tintahalat kukoricalisztbe forgatták, majd bő olajban sütötték ki, ízletes volt és friss, akárcsak a rántott kagyló. 


A gyros leginkább arra emlékeztetett, amit egy Varvarezos nevű görög ismerősünk készített Temesváron közel hat-hét éve, sertéshúsból, friss görög lepénykenyérbe tekerve, magas zsírtartalmú joghurtból készült tzatzikivel. Mi szerettük. A gyrost is, meg az ütött-kopott bódékban kialakított nagy forgalmú, sorban állós Gyradiko büfét is.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése