2013. augusztus 21., szerda

Mosselen Belga Söröző (Pannónia u. 14.)



Cseppet sem örömteli dolog egy jó hírű, összességében kellemes, színvonalas helyről rosszat írni. Különösen nem akkor, ha az ember pozitív érzésekkel ül be s nem hibavadász módon közelít írása tárgyához. (Ezutóbbi hozzáállással egyébként a szolgáltatásukat az átlagember számára megközelíthető áron kínáló vendéglők közül bármelyiket le lehet szúrni.) A Mosselenről sok jót hallottam és olvastam, úgy ültünk be, hogy itt garantált lesz minden szempontból a maradandó jó élmény. Azt hittük, biztosra megyünk.
A nyitás jó is volt: a hely kultúrált, nem harsog valami hallgathatatlan borzalom, hanem kellemes háttérzene szól, a berendezés ízléses, a Horthy-korbeli pengős kasszagéptől a falat díszítő képekig minden egyfajta igen vonzó eklektikus harmóniát alkot. 

A kiszolgálás gyors, udvarias, figyelmes, az étel- és sörválaszték hatalmas, az adagok tisztesek és remek a tálalás.
Miért akkor az elégedetlenség? Hát onnan, hogy voltam olyan balszerencsés, hogy halat rendeltem. Az étel nem volt rosszul kitalálva: vaslapon sült halak, alatta tenger gyümölcsei és vaslapon sült zöldségek, körbe fóliás krumpli krumplipürén. Csak sajnos a krumplipüré erősen emlékeztetett a porból készült álkrumplira (s nem menti a helyzetet, hogy Svédországban Vrong szigetén is azt adtak a Köttbullarhoz), a padlizsán nem sült át rendesen, márpedig ellentétben a cukkinivel, répával, gombával a padlizsán nem jó nyersen (is), a halakat pedig ritka mostohán kezelték. A „vajhal” és a „fogas” kísértetiesen hasonló kiszárított hűtőízű egyenhal volt, alighanem mindkettő vajhal, a fogas elfogyhatott s a lazacot is sikerült kiszárítani. A tenger gyümölcsei pedig jellegtelenek voltak, minden bizonnyal mirelit-egyvelegből származtak. Ettől persze még nyújthattak volna élvezeti értéket.
Társam által rendelt vargányás sertésszűz jobb választás volt, de a hús bizony itt is ki volt szárítva.
A kétség kívüli csalódás dacára sem távoztunk ingerülten, inkább azzal az őszinte reménnyel, hogy a méltó környezethez, kiszolgáláshoz és tálaláshoz előbb-utóbb méltó konyha is fog társulni.

 Dorozsmai Endre

A szöveget 2006-ban írtam a Demokrata számára. Azóta megfordultam még a Mosselenben néhányszor, de helyzet úgy hozta, hogy étel nem rendeltem. Nem azért, mert elriasztott a leírt élmény, hanem azért, mert így jött ki a lépés. Sörözőnek remek a hely. Megfordultam a zalaegerszegi, miskolci és debreceni egységben is, ezek gasztronómiailag sem okoztak csalódást. Lehet, hogy ha mást rendelek, a fenti beszámoló is derűsebb lett volna.

A Mosselenről szóló beszámoló a 2006. augusztus 25-i látogatás alapján készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése