2013. augusztus 11., vasárnap

Balatoni célpontok - vendéglők, borászatok


 A nyár a Kádár rendszerben sokak számára a Balatont jelentette s ez szerencsére bizonyos mértékig ma is így van. Ha panaszkodik is a közönség az árviszonyok miatt, akkor is ténykérdés, hogy egy horvát- vagy olaszországi tengerparti nyaraláshoz képest a Balaton igencsak takarékos megoldásnak számít. Nem véletlen, hogy a 2010-ben megújult Magyar Konyha összes eddigi nyári összevont lapszáma a Balatonnal foglalkozott, az idei pedig egy külön balatoni mellékletet is tartalmaz.  A Balaton pedig nemcsak a belföldi és nyugati turisták számára, hanem az erdélyieknek is vonzó célpont lehet, így igencsak indokolt számba venni röviden a gasztronómiai szempontból megbízható helyeket. A keret szorításában csak a legjobb helyekre összpontosul vázlatszerű beszámolóm.
Az északi parton a legjobb éttermek egyike a Káli Art Inn, akkor is érdemes rákattintani informatív és esztétikus honlapjukra, ha nincs még tervbe véve a balatoni kiruccanás (www.kaliartinn.hu). Séfjük, Gál Attila korábbi a budapesti Ráspi (később Márgál) éttermet vezette, izgalmas, megőrizve megújító filozófiája a lehető legjobb irányba mutat. Azt képviseli, mint a déli parton a Kistücsök, Békéscsabán a Brill, Székesfehérváron a 67, Mádon a Gusteau Élményműhely vagy Egerben az Imola Udvarház.
Megbízható konyhával, saját alapalapanyagokra építve (mangalica, szürkemarha, rackajuh) működik másfél évtizede Szeremley Huba étterme. A szőlőlugas-fedte teraszról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra s déli partra.  A honlap fejlesztés alatt áll, de legfőbb információk elérhetők a régi változaton. http://www.szeremley.com/regi/index.html.
Veszprém nincs ugyan a Balatonparton, de mindenképpen a tó vonzáskörzetében tartozó város. Ráadásul a legfontosabb vidéki gasztronómiai központok egyike, a lakosságra vetített ínyenc éttermek számát tekintve csak Győr versenyezhet vele. Veszprémben működik a Villa Medici nevű luxusétterem (http://www.hotelvillamedici.hu/), 
a megbízható mediterrán stílusú Olíva (http://oliva.hu/etterem) valamint a szakma osztatlan elismerésének örvendő Chianti (http://www.chiantietterem.hu/).
A déli part legjobbja valamennyi komolyan vehető kalauz és ítész szerint továbbra is a Kistücsök, mely regionális, szezonális, igényes és kreatív konyhát visz, helyi alapanyagokra alapozva. Tavaly óta saját sajtjaik is vannak, a borválasztékuk pedig országos szinte páratlan. A tulajdonos Csapody Balázs rengeteg időt tölt az étteremben és mindenkihez van egy jó szava. Vagy több is. Asztalfoglalás ajánlott, a tervezett étkezést több nappal megelőzően. (www.kistucsok.hu)

Jó házias konyhát visz a Majtényi présház a Balatonboglári borvidék egyik legjelentősebb borászatának, a Konyári pincének étterme. A teraszról nyíló panoráma állítólag a legszebb a déli parton tény, hogy látvány lélegzetelállító. A vendéglő hivatalos honlapját nem leltem, fontosabb koordináták: Balatonlelle, Kishegy Telefon: 36 20/ 9682-397 Email: kat.konyari@freemail.hu.
Az eddig felsorolt éttermek, még a Villa Medici is árszabása szempontjából megközelíthető a mindennapi halandó számára. A felsorolás végére hagytam a nyugati árakon működő luxuséttermet, mely megannyi elismerést birtokol, de ahol elég nagy volt az elmúlt években a séfforgalom, olyannyira, hogy a honlapon, az étterem rovatban a séf filozófiájáról írnak a legtöbbet, de hogy momentán ki tölti be ezt a presztízs-dús pozíciót, azt nem tudjuk meg. 3 fogásos menü borral 20.000 ft, de van 4, 5, 6 és 7 fogásos menü is, ezutóbbi borral kísérve 39500 ft, bor nélkül 28.500 (www.chateauvisz.com). Szívesen írnám, hogy ha sok is ez a pénz, de megéri, ám mivel vendéglős kalandozásaimat magam finanszírozom, eddig nem sikerült annyi lelkierőt gyűjtenem, hogy egy étkezésre két főre számolva 50.000 ftot rászánjak miközben ezért az összegért két ember 4-5 igen jó helyen étkezhet. 
A Balaton nemcsak fontos gasztronómiai célpont, de a magyar borászat egyik jelentős központja is, az egyik legfontosabb borrégió, mely nem kevesebb, mint hat borvidéket tömörít. Érdemes ezeken végigfutni a legjelentősebb és borturisztikailag is jelentős pincészetek megemlítésével. A borászatok honlapját nem adom meg, mivel  bármelyik borászat nevét a keresőbe beütve egyből hozzájuthatunk a honlaphoz. Nyugatról Kelet felé indulva a balatonmelléki borvidéken a legelismertebb borászat Bussay Lászlóé, a Balatonfelvidéken a Scheller birtok, a Kál kövek pincészet és a Pálffy pincészet, Badacsonyban Szeremley pince, a Borbély pince és a Laposa pince, Balatonfüred Csopaki borvidéken  a Jásdi, a Figula és a Tamás pince, Dél-Balatoni borvidéken a Konyári és az Ikon pince, Légli Ottó és Légi Géza (Szőlőskislak Bormanufaktúra) pincészete. A balatoni borrégióhoz szokás sorolni a Somlói borvidéket is, ahol a balatoni több jelentős pincészet is működik, hadd említsük meg közülük a Kreinbacher pincét, a Csordás-Fodor borházat, Fekete Bélát, Györgykovács Imrét, Kolonics Károlyt, Speigelberg Istvánt és a Tornai pincét.
Annyi biztos, hogy a kalandokra vágyó ínyencek egyik legszebb, legizgalmasabb célpontja a Kárpát medencében ma is a Balaton.  

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg,
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése