2013. augusztus 27., kedd

Székely Fogadó (Tusnádfürdő, Fő út)

Mindent a maga helyi értékén kell elbírálni. Már többször szóltam arról, hogy az erdélyi vendéglők alighanem egytől-egyig elvéreznének, ha anyaországi, horribile dictu  michelin-szabta nemzetközi mércével mérnénk őket. Viszont tudomásul véve az általános gyenge pontokat (kimért bor nincs, a borok ételek harmonizálásáról, felszolgálási hőmérsékletről fogalma sincs senkinek, a várakozási idő hosszabb a megszokottnál, kreativitás nulla, szezonalitással sem találkoztam még) nagyon kellemes időt lehet eltölteni egy-egy rusztikus székely vendéglőben.

A tusnádfürdői nyári tábor ínyenc közönsége általában a helység frissen megválasztott polgármesterének „Székely Fogadó” nevű vendéglőjét tartja a legjobb helynek lokális viszonylatban. 
Gyönyörű kerthelyiség, maga az épület is szívet melengető a formavilágával, ízléses belső térkiképezés, kedves kiszolgálás. Az étlap nem túl hosszú, s alapvetően a megszokott ízeket ígéri. A gulyásleves jóízű, persze kevésbé paprikadominált, mint ahogy az alföldön megszoktuk, 
de nem is színtelen, mint a Székelyföldön oly sokszor. A pacalleves hozza formáját, 
a töltött káposzta 
s a Székely tál szintén (rajta vaslapon sült tarja, gigantikus kakastaréj, ipari sült kolbász, kockára vágott sült burgonya, s ami feldobja az egészet: nyers paradicsom, lilahagymakarikák és két szép székely juhtúrókarika, ami leginkább a Felvidékről ismert brindzára emlékeztet.) 

Külön említést érdemel, hogy két kiemelkedő magyar borász, Balla Géza és Tiffán Zsolt boraiból is lehet válogatni. A rizling melegen érkezik, de megegyezünk, hogy beteszik hűlni, amíg az ételre várakozunk. A bor el is érte a megfelelő hőmérsékletet, amíg egy óra alatt elkészült a második fogás. Soknak tűnhet, de hát az internetes beszámolók szerint ez a Molnár B. Tamásék Vendéglőkalauza által legjobb magyar vendéglőnek  kikiáltott Csalogány26-ban is előfordult teltházkor. 
Tény, ami tény a Székely Fogadóban is több kisebb társaság várt asztalra ottjártunkkor. Valamit tudhatnak: a vendégek is, a vendéglősök is.

Dorozsmai Endre

A szöveg 2008-ban készült a Demokrata számára. Idén javaslatunk alapján egy kisebb társaság itt ebédelt, az ételre nem panaszkodtak, de arra igen, hogy másfél órát kellett várniuk az ételre, ami tűrhetetlen. Tudni lehet előre, hogy a tusványosi tábor idején nagy forgalom várható, tessék rá felkészülni, vagy tájékoztatni minden vendéget, hogy extrém magas a várakozási idő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése