2013. augusztus 23., péntek

A teljesség felé - gondolatok a tállyai Oroszlános borvendéglő kapcsán





Nyaralásunk célpontját az interneten keresgélve akadtunk bele egy kicsiny délolasz turisztikai minta-centrumba, ahol saját nemcsak szállást és ellátást biztosítanak a vendégnek, de biogazdaságot is művelnek a kiemelkedő minőségű és egészséges alapanyagok állandó biztosíthatóságának érdekében.  Magyarországon is egyre többfelé hallani, hogy egyes éttermeknek saját fűszerkertje van, jobb esetben zöldséges kertje is, a minőséget garantáló hús és/vagy halbeszállítók mellett. Egyik legjobb magyarországi séf azt mesélte legutóbbi találkozásunk alkalmából, hogy Erdély fele is kacsingatnak, itt ugyanis sokkal könnyebb megfelelő minőségű, szabadon tartott bárány- és birkahúst beszerezni, mint Belső-Magyarországon.
Midőn a minap Tokajban jártam borász barátaimnál, az Oroszlános vendéglőben ebédeltünk Tállyán (lásd www.oroszlanos.hu), immár másodszor. 

Örömmel tapasztaltuk, hogy gasztronómiailag az utóbbi 3-4 évben mekkorát fejlődött az étterem. Azok az alapelvek, melyeket a 2008-as Kulináris chartában (http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/12/kulinaris_charta) a magyar gasztronómiai  rendszerváltás fáklyavivői rögzítettek, a szezonalitás, a regionalitás, a minőségi alapanyagok és kíméletes technológiák  használatára való törekvés az Oroszlánosban a mindennapok részét képezik. Mindezen túl főznek saját lekvárokat és szörpöket. Kommersz, mindenféle egészségtelen adalékkal telenyomott ipari üdítők nem kaphatóak az étteremben, saját szörpök, békebeli palackos szódavíz, minőségi pálinkák és 20 tokaji pincészet borai viszont igen. Nem véletlen, hogy Eckart Witzigmannt, a ma élő szakácsok egyik legjobbikát tokaji látogatása alkalmából az Oroszlánosba vitték.
A felsorolt erényeken túl az Oroszlánosnak saját birtoka és saját borai is vannak. Ebben a műfajban párját ritkítja, hirtelen csak Horváth József (Ráspi) juthat eszünkbe, akinek hamarabb volt vendéglője, mint pincészete. A fordított felállás nem ritka: a pincészet, ha meg tudja engedni magának anyagilag és a törekvés találkozik a közönségigénnyel, akkor nyit egy vendéglőt. Így tett például Gere Atilla, Bock József, a Wunderlich pincészet mecénása, Kamocsay Ákos (Hilltop Neszmély) s a példák még sorolhatók.
Az Oroszlános borait a talán legigényesebb tállyai pincészet, a Szent Benedek Pincészetnek a borásza, Ádám József készíti, aki remek száraz Furmintokkal és Hárslevelűkkel kápráztatja el a nagyérdeműt. Ami nem jelenti azt, hogy ne készítene jó édes borokat, csak annyit, hogy mi a magunk ételeihez szokásunk szerint száraz borokat ittunk. Favoritunk a Szirmay Kúria sorozat 2007-es száraz Furmintja volt.
A saját borok készítésén kívül még az is igencsak relevánssá teszi az Oroszlános vendéglő méltatását e boros hasábokon, hogy előszeretettel főznek borral, mint a honlap írja: száraz tokaji furminttal párolják a pisztrángot és főzik a vincellér aprópecsenyét, ízesítenek vele hagyma- és raguleveseket, pörkölteket. Édes tokajiban gyümölcsöket posíroznak, desszertek habjába keverik, aszútörköly pálinkában aszúszemeket áztatnak a csokoládétrüffelhez.
Alkonyi László így ír „Tokaj – iránytű borkedvelőknek” című könyvének előszavában: „Tokaj az ötszáz éves harmónia. (…) Tokaj-hegyalját nem a felszínen sarjadzó üzlet, hanem a mélyen gyökerező hit emelte a magasba. Látogassák meg Tokaj-hegyalját! (…) Lássák a szépséget a fények és az árnyékok mögött, a csillogás és a rozsdafoltok alatt! Soha soha ne adják alább a teljességnél.” S hadd tegyük hozzá azt is: a teljesség élményéhez közelíthetnek, ha tokaji kirándulásuk alkalmával ellátogatnak az Oroszlánosba.


Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg 2011 első felében. Az Oroszlános vendéglőben volt még alkalmam azóta megfordulni, a színvonal nem esett vissza, igaz, nem is emelkedett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése