2013. augusztus 25., vasárnap

90 C (Szeged, Kelemen utca 2.)



Ez a rovat nem a Michelin-kalauz szempontrendszere szerint működik. Ami nem elhatárolódás a jeles útikalauztól, mely a maga nemében kiváló orientációs pont. De az átlagos vendéglőbe járó polgár – s mi tagadás, én is e csoportba sorolom magam – nemcsak azt veszi figyelembe, ami a tányéron van, hanem a kiszolgálást és a hangulatot is. S meglehet, hogy az lesz akár egy ínyencnek is a törzshelye, ahol az ételfelhozatal és a konyha szaktudása mindössze jó-átlagos, viszont a pincérek kedvesek, a helynek pedig szelleme van.
Jelen vizsgálódásunk tárgya is e kategóriába tartozik. A nemrégiben Szeged belvárosában megnyílt barátságos, családias kisvendéglő beltere bisztró-jellegű, régi időket idéző festmény-reprók, berámázott italreklámok teszik otthonossá a hangulatot. A kiszolgálás udvarias, mosolygós és kedves. Az étlapon nem szerepelnek mellbeverő ételcsodák, ami viszont van, az friss, amit az is mutat, hogy volt étel, ami bizony aznap már kifogyott. Kínálnak pénztárcakímélő áron háromféle napi menüt is.
Mi, amiután az első opciónk, a ma már ritkaságnak számító savanyú szalontüdő elesett, rántott camembert-t ettünk áfonyamártással és hercegnőburgonyával, továbbá pacalpörköltet szegediesen, köret nélkül, friss kenyérrel. A camembert érettsége optimális volt, panírja kellően vastag, hogy ne folyjon ki a megolvadt sajt, a hercegnőburgonya mirelitnek tűnt, de megfelelően volt megsütve. A pacal jó spagetti módjára, kellő merészséggel al dente készült, el is fogyott az utolsó csíkig.
Jó kis hely a 90 C, legközelebb savanyú szalontüdőt eszünk - ha időben érkezünk.

 Dorozsmai Endre

A szöveg a  Demokrata számára készült néhány éve.
A 90 fok tudtommal ma is működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése