2013. július 11., csütörtök

Emlékpont (Andrássy utca 34)



A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum egy igen fontos kulturális létesítmény, egyfajta „mini-Terror Háza”, mely a kommunista korszak borzalmait és felelőseit mutatja be. Ahogy mottójuk is mondja, megtudhatjuk, miként telt „fél évszázad Vásárhelyen”. Kétségkívül hasznos lenne, ha minden nagyobb város otthont adna egy hasonló szellemiségű múzeumnak, ahol a feledésre hajlamos lakosság s legfőképpen a felnövekvő új generációk megismerhetnék a kommunista közelmúltat.
Legutóbbi ottjártunkkor betértünk a nemrég újra megnyitott kávézóba is, ahol maga az üzemeltető szolgált ki bennünket s igyekezett tartani a frontot, mind a hangulatos teraszon, mind pedig a beltérben. Megtudtuk azt is, hogy ez az első ilyen típusú vállalkozása. Egy biztos: jó kezdet, sok sikert és kitartást kívánunk hozzá.
A kávézó az Emlékpont szürke-piros színeit örökölte, a beltér szolid, modern, igényes. A kínálat egyszerű és nagyszerű. A szinte kötelező whiskey-sör-rum-tequila-üdítő vonalon túl kapható nyolc féle igényes pálinka és 10 féle bor az országos élvonalból nagyon baráti, szinte szaküzleti áron, kis mennyiségben is kimérve. A jól ismert whiskey-márkák mellett két ínyencséget is kóstolhatunk, kétféle hosszas tölgyfahordós érlelésen átesett ún. single malt skót whiskey-t. S a szomjasakat sem akarják lehúzni valami méregdrága ásványvízzel, tartanak szódát, békebeli áron.
Hangulatos kis kocsma nyílt az Emlékpontban, mely kiválóan alkalmas arra, hogy az ember elüldögéljen és egy pohárka minőségi ital mellett s feldolgozza a látottakat.
 
Dorozsmai Endre

A szöveget a Demokrata számára írtam 2010-ben.
Az Emlékpont azóta is működik, a kocsma bezárt, de tán újranyitott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése