A nemrégiben
Villányban jártam, tíz-tizenkét évvel ezelőtti első bortúráim helyszínén.
Hiszen hová vezessen a borturista útja, miután olvasott egy-két boros könyvet,
csemegézett a Borbarát 1999-es és 2000-es számaiból, kitapasztalta, hogy a
Szépasszonyvölgyben milyen vegyes a választék, megfordult és hasonló élményeket
gyűjtött Tokaj főutcáján? Villány kiváló célpont, hiszen több komoly pincészet
is látogatható, nemcsak a pünkösdi bortúrán, hanem egész évben fix nyitva tartással.
A kétezres évek elején ennek jegyében évente egyszer kiruccantunk Villányba, de 2005 óta
valahogy nem sikerült hosszabb időt töltenünk ott. Ha el is jutottunk azóta
egyik-másik kedves borász ismerőshöz, arra sosem volt idő, hogy nyugodtan végigsétáljunk
a Fő utcán, számba vegyük az újonnan nyitott pincéket és borbárokat, úgy szippantsunk
villányi levegőből, hogy ne arra gondoljunk, hogy órákon belül többszáz
kilométerrel odébb leszünk már. A most ott töltött 24 óra - déltől délig – sem
volt nagyon sok, de azért jóval több, mint az eddig párórás látogatások vagy célirányos
átrobogások.
A mostani tapasztalatunk
- akárcsak a korábbiak - kifejezetten kedvező volt. Meglátogattuk vendéglátóink,
Jekl Béláék társaságában a kétezres évek elején még ismertnek számító borászt,
Molnár Tamás, „Tamás bátyát”, aki – habár borainak minősége semmit nem romlott (sőt)
– kikerült a boros kommunikáció főáramából, miután megszakadt a kapcsolata a
Monarchia borszaküzlettel. Tamás bátya immár nemcsak a történelmi jelentőségű
Villány környéki csatákról tart kisebb-nagyobb előadásokat, hanem ezoterikus kérdésekről,
csakrákról, bioenergiáról, távdiagnosztikáról is. S közben egyik jó bort tölti
a másik után.
Utolsó mozzanatként
Jekl Béla borait kóstoltuk, nem először.
Valamikor fél évtizeddel ezelőtt egy
Jekl-kóstoló alkalmával mondta Csizmadia András a Magyarok Házában, hogy a
Jekl-borok épp annyira jók, mint a Tiffán, Gere vagy Bock borok, csak még nem
mindenki tudja. Hosszú lenne egyenként méltatni őket, hadd emeljek ki két
kedvencet. Kellemes meglepetés volt a Jekl Flóra által megkomponált gyöngyöző
bor. Bizonyára bennem van a hiba, s a pezsgőt – értsd a Champagne-t – még nem
tanultam meg élvezni. Márpedig annak élvezetét meg köll tanulni, éppúgy, mint
az osztrigáét vagy a szarvasgombáét. Jómagam a pezsgőkben ugyanazt keresem,
mint az üde, reduktív borokban: a jó savakat, illatot, frissességet. S ezt
megkapom például Jeklék elragadó gyöngyöző borában, annál kevésbé a nagynevű champagne-okban,
legyen az Veuve Cliquot, Dom Pérignon vagy Billecart. A másik kedvencem az Il
Primo, mely egy igazi vörös klasszis, egy remekbe szabott bordeaux-i blend, nyugodtan
csatába küldhető vakteszten a villányi nagyágyúkkal, a Kopárral vagy a
Carissimae-vel.
A villányi túra
másodnapján a borfogyasztást erősen vissza kellett fogjam, tekintve, hogy még
300 kilométer állt előttem, de azért csak betértünk Gere Attiláékhoz egy-egy
pohár borra, ahol felújítottam a szőlőmagpor-készletemet is. A 2004-es
Kékfrankos Prestige már elérte a csúcsát, a 2007-es Syrah viszont ereje
teljében pompázik s még van neki előre. Legközelebb az első napra programozzuk
a pincészetet s többet kóstolunk.
Közös
következtetésünk az volt, hogy sűrűbben kell Villányt célba venni, annál is
inkább, hogy az Arad – Villány távolság időben mérve egy teljes órával rövidült
két rövid autópálya-szakasznak köszönhetően.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Borbandi blog számára készült 2011 telén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése