A Birkás pincészet
nemrég megnyitott kóstolótermében
kisebbfajta alföldi borfesztiválnak is beillő
kóstolót tartottak a minap, konkrétan 2012. március 17-én. Ott volt a házigazdákon
kívül a két legismertebb alföldi pincészet, Font és Frittmann, továbbá többen
is az erős második vonalból: az István borház Kiskőrösről, az Royalsekt izsáki
pezsgőpincészet,
Léder Zoltán (Köpcös)
(Köpcös standjánál Kurunczi Anikót láthatjuk)
továbbá Csukás Balázs a Garabonciás
sajtmanufaktúra képviseletében.
Mivel e sorok írójának ismét a volán jutott, a
kóstolás azokra a pincészetekre szorítkozott, melyek nedűit csak ritkábban van
alkalmam ízlelgetni, kivételt „a Köpcös” képezett, aki ottjártunk apropóját
adta. Azt terveztük ugyanis eredetileg, hogy útbaejtjük csengődi pincészetét,
mely már szinte egyik törzshelyünkké avanzsált, s ő javasolta, hogy látogassunk
el inkább erre a remek kóstolóra.
Az István borház kínálatából
a rosé volt a legmeggyőzőbb, s a szebb napokat látott 2007-es Ezerjó a
legkevésbé megnyerő. Megkóstoltuk a Birkás szortimentet teljes egészében.
Korrekt, jó ivású, reduktív borokat készítenek Birkásék, minden boruk 2011-es,
ennek megfelelően üdék és kellemesek, talán csak egy kevés töménység hiányzik
belőlük, struktúrájuk meglehetősen laza. De ezzel végtére baj nincs, a borok kiválóan
alkalmasak arra, hogy a mindennapok borai legyenek, vettünk is egy nagy
kartonnal a fehérekből s a roséból. Az Arany sárfehér volt a kedvencem, meg egy
kései szüretelésű Rajnai Rizling, ami az Elisabeth névre hallgat. Köpcös borai
ismét hozták formájukat. Szeretni való az őszinte, mindenféle varázslás – értsd
fajtaélesztő, ellenőrzött nyomás, hőmérséklet - nélkül készített rosé, kiváló lett
ismét a siller, melynek készült egy édes változata is, a bennragadt cukor
miatt. Eme édes siller olyan málnásságot mutat, amilyenhez foghatót még nem kóstoltunk.
Igen szép lett a Hárslevelű, mondta is a borász, hogy ez eddigi legjobb fehérbora.
S persze szerettük ismét a Zsírost, e „dűlőszelektált” Kékfrankost, ami családunkban
az egyik alapbor, tábortűz, családi beszélgetések vagy akár egy masszív
marhapörkölt ürügyén igen gyakran erre esik a választásunk.
Birkásék pálinkákat
is forgalmaznak, melyeket Sendula Zoltán főz és palackoz Kecelen. Jobb megoldás
híján vettem a kis palackok közül ötöt, meggyet, körtét, barackot, szilvát és
cserszegi fűszerest, s itthon kóstoltam meg őket. Tisztes, visszafogottan fajtajelleges,
korrekt pálinkák ezek.
A fajtajelleg a borok esetében az első kategória, amivel
a borszeretők találkoznak, azután szép lassan rá kell jönniük, hogy a termőhelyi
adottságok és/vagy a technológia sokkal jobban meghatározza a bor karakterét,
mint a fajta. A pálinkáknál viszont – szerintem legalábbis - ez elsőrendű
szempont. Alapelvárás, hogy a pálinka ne legyen karcos, ne legyenek a
„rézelejéből” vagy „rézvégéből” származó kellemetlen mellékízei, de efelett
határozott elvárás az, hogy hordozza az alapanyagául használt gyümölcs karakterét.
A Birkás címkéjű pálinkák párhuzamba állíthatók a borokkal is akár, leszámítva azt,
hogy a borokkal ellentétben jóval magasabb a díjszabásuk. Nemcsak abszolút
értékben, hisz az természetes, már csak a lékinyerés okán is, hogy a pálinka
lényegesen drágább a bornál, hanem relatíve. Míg a Birkás boroknál jobbat
olcsóbban nemigen talál az ember, legfeljebb hasonlóan jó ár/érték arányú
tételeket, a pálinkákra ez nem igaz, ittam már olcsóbban jobbat nem egyszer.
A Garabonciás sajtokat
is végigkóstoltuk, sőt, vásároltunk is belőlük, kiváló volt az érlelt juhsajt,
az érlelt kecskesajt, a gaudához hasonlítható érlelt tehénsajt, a friss kecskesajtkrém,
de legmeghatározóbb élmény a rúzsos szagos sajt volt. El is határoztuk, hogy
előbb-utóbb meglátogatjuk a harmincadik életévét még be sem töltött ifjú mestert
az őrforrásnál, az izsáki Vadas dűlőben fekvő farmon.
A fogyasztó
szemszögéből nagy jó és hangulatos volt ez a rendezvény, jó lenne rendszeressé
tenni. Jönnénk máskor is.
Dorozsmai Endre
A szöveget a Borbandi blogra írtam több, mint egy éve.
Nekem is hasznos volt újraolvasni, mert már rég elfelejtettem például azt, hogy Birkásék pálinkáját Sendula Zoltán főzi, miközben manapság is kortyolgatunk belőle. A Birkás pincére egyébként is érdemes odafigyelni, az Alföld egyik jelentős feltörekvő pincészetéről van szól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése