2013. április 10., szerda

Taiwan étterem (Gyáli út 3./b)

A minap elhatároztuk, hogy elmegyünk a főváros legjobbnak mondott kínai éttermébe, a 12 Gault Millau pontos Milky Waybe, amit több ínyenc barátunk is felettébb ajánlott. Asztalfoglalási kísérletünk alkalmával derült ki, hogy az étterem bizony fél éve bezárt. Wang mester éttermeiben már jártunk, mint ahogy a Nefritben is, némi világhálós kutakodás után egyértelmű volt a döntés: a Taiwanba megyünk.

 Itt kedvesen fogadtak, hatunknak lefoglaltak egy nyolc fős, impozáns, meghitt szeparét, forgótáblás asztallal. Ami rögtön feltűnt, de nem okozott meglepetést, hiszen erről olvastunk különböző fórumokon, hogy a vendégkör nem kis részben távolkeletiekből áll, ami jelentősen növelte bizodalmunkat a hely hitelességében. Az étlap igen széles, az ember nem hinné el, hogy ennyi ételt lehet frissen felszolgálni, mint kiderült, lehet. Akinek nem sok pénz csörög vagy zizeg a zsebében, az sem marad éhen, az 1000 forint alatti doméniumban is találhat több fogást, de aki meg tudja magának engedni, válogathat a 3000 és 5000 forint közötti ársávban vagy akár a felett a tengerben élő különlegességek közül, beleértve az élő homárt s az akváriumban sorsukat váró egyéb élő halakat vagy a Belgiumból importált friss osztrigát. Értékeltük, hogy ital címszó alatt nem törekednek megvágni a vendégeket, mint oly sok helyen, alig több mint 200 forintért többféle tea kapható, mi jázmin- (210) és krizantémteát (240) kértünk, a Stella korsója (4 dl) 540 ft, a presszó 300 ft.
Igyekeztünk az elérhető árú különlegességekből válogatni, hatan közel húszféle ételt ettünk, mindenki kóstolt mindenből, erre jó a forgótárcsás asztal, igazi kulináris orgiában volt részünk. A dim sumokok (rákos, zöldséges (3 db 840) és gombás-rákos) igen jók voltak, nagyon szerettük a korianderes kacsát (1680),
a hozzá kért zöldséges sült rizset (700), 
a csípős fűszeres algasalátát (1680), 
különleges és izgalmas volt a korianderes marhaín (1380),
a csípős csirkeláb (1670), 
a csípős sertéspacalsaláta (1380), 
a csavart sertésfül (1090), 
hozta a megszokott formáját a kim chi (885), 
a bambuszleves (520) 
és a kínai gombás csirkeleves (670) 
a száraz pirított csirkeszárny (1590) 
és az üvegtésztasaláta (720).

Ettünk a műfajban izgalmasabbat, de azért ütötték a mércét a desszertek (sárgakrémes kosár, 4 db, 980 ft, édes rizsgombóc, 860 ft)
s a tavaszi tekercs (780) is. Ételeink jó ütemben érkeztek, felszolgálónk kedves volt, kommunikatív, jól reagáló. Ritka kellemes élmény volt a Taiwan már várjuk, hogy mikor sikerült eljutni a Hong Kong nevű testvérétterembe.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változatát a Demokratának küldtem el.
A Taiwan étteremben 2013. április 7-én voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése