2013. március 20., szerda

Kispiac (Hold utca 13.)


Jó dolog bennfentesek között forgolódni s meghallgatni, ők hova járnak ebédelni. Így fedeztem fel többek között az Egy-kettőt, a Café Manuel Spaziot, az Atakám bisztrót s most legutóbb a Kispiacot, mely jelen szösszenet tárgya.
A Kispiac, amint azt kaland-társam az üzletvezető-tulajdonosnak elmondotta, optimálisan kihasználja a helyet, olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Minden a helyén van, minden dizájnos, rusztikus, otthonos, szeretnivaló s mégsem zsúfolt. 
Az ételek és italok nagy fekete táblára felírva, a konyha egy légtérben van a néhány kis asztallal, ahová az ember leülhet, ha szerencséje van és kap helyet. 
Kommersz üdítőket nem tartanak, van viszont házi szörp, limonádé és szóda, kézműves borok és sörök. Fő csapásirány a grillhús, egymás felett forognak a szebbnél szebb húsok, csirke és kacsa egészben, malaccsülök, borjúoldalas s még sorolhatnám. 
Az árak nem grillbüfések, inkább belvárosi bisztrósak, de lehet ügyesen rendelni, úgy, hogy jól is lakjunk és ne hagyjunk ott annyit, mint egy középmagas árkategóriájú étteremben. A húsadagok egyébként igen tisztességesek, egyik-másik a nagyevőket is próbára teszi.
Partnerem sajnos épp ebédről érkezett, így csak megkóstolgatta, amit magamnak rendeltem, de e három fogást is kellőképpen reprezentatívnak érzem. Ettünk halászlevet (2350), 
malaccsülköt mángoldos krumplival (1800), 
vegyes savanyúsággal 
és zárásként csoki-mousset (700). 
A sóval bátran bánnak e helyen, de egyébként minden rendben találtatott. Sőt, a halászlé a legjobbak egyike volt, amit ettem valaha, a selymes, intenzív ízű lében tökéletes állagú, jó ízű ponty, ikra és haltej, így visszaidézve is összefut a nyál az ember szájában. A halászléhez frissen karikázott chilit adtak, amit szerettünk, továbbá kifogástalan állagú, jó ízű házi kenyeret. 
A malaccsülök bőre részben ropogott, húsa egyszerre omlós és feszes volt s a köret sem okozott csalódást. Szerettük a desszertet is, kipróbáltam volna a derelyét, de egy ilyen tartalmas ebéd után már csak egy könnyedebb édesség fért el. Igen jó élmény volt a Kispiac, azok közül való, ahová az ember rögtön visszavágyik, mihelyt kifordult az ajtón.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése