2013. március 21., csütörtök

Egykettő borbisztró, sörsöntés és fröccsliget (Károlyi utca 12.)



Mindig szomorú, ha egy jó étterem bezár, de enyhíti a veszteséget, ha egy másik jó vendéglő nyílik a helyén, mint ahogy a Stand bisztró helyén folytatta a Borkonyha, vagy Lou Lou helyén a Mák. E sorba illeszkedik a Pesti Lámpás helyén nyílott Egykettő borbisztró is. 
A Vince alkalmával egy kitűnő étterem-tulajdonos barátom meghívására sikerült ide is eljutni, s egy kiemelkedő élménnyel gazdagabban távozni.
Ahogy annak idején Ritchie Blackmore neve garancia volt arra, hogy az általa alapított Rainbow-ban sem fogunk csalódni s a tavaly elhunyt Jon Lordé arra, hogy a Whitesnaket is szeretni fogjuk, mint Deep Purple utódot, úgy az Olimpiát és a Café Manuel Spaziot megjárt séfek, Giczi Andor és Nagy Szabolcs is biztosítékot jelentenek arra, hogy az Egykettőben az ínyencek otthonra találnak.
A korábbi beltér konzervativizmusa közelebb állt hozzám, mint a mai dizájn fiatalos vagánysága, akárcsak a Lou Lou vs Mák esetében, de a koncepció összességében nagyon vonzó és megnyerő. Délben zavarba ejtően kedvező árú menü (1500 ft három fogás), egész nap korrekt áron izgalmas étkek a csicsókával és gesztenyével körített kacsamelltől a rókagombával és feketegyökérrel kísért vaddisznótarjáig, melyekből jellemzően fél adag is rendelhető. Remek borokat tartanak kimérve, akár fél decire is, továbbá kitűnő tételeket a csak palackra rendelhetők között. A borválaszték pazar, magam sem tudnék jobbat összeállítani, legfeljebb hasonlóan jót. J Barta pince, Csetvei pince, Orsolya pince, Losonci Bálint, Váli Péter, ifj. Szepsy István, Luka Enikő – hogy csak néhány nevet soroljak. Pezsgő műfajban a közismerteken túl tartják például Légli Géza lenyűgöző szépségű Rajnai Rizling hagyományos eljárással készült pezsgőjét. Külön sörsöntést is üzemeltetnek izgalmas sörkorcsolyákkal, két jó magyar kézműves sört tartanak csapon, melyek közül az egyik e sorok írójának (és baráti társaságának) kedvencét, a Keserű mézt a fóti sörfőzdétől, 
de impozáns a palackos magyar kézműves sörválaszték is a Rízmajertől a Bors főzdén át a Köleses sörrel nevet szerzett Bandusig. 
Rendeltünk a déli menü keretében fácánlevest daragaluskával, 
kecske-körözöttet, 
libamájas derelyét lilakáposzta-veloutéval, 
kacsasültet krokettel, 
fekete kagylót paradicsomos rizottóval, 
kávés pohárkrémet 
valamint az étlapról csokoládé-szulfét passió-gyümölccsel. 

Bemelegítő falat két kis szelet kitűnő, helyben sült kenyér, a hely emblémájával átkötve, mellé vaj. 
Ételeink mind ütötték a(z egyébként magas) mércét, akkor is, ha kagylóban ettem már frissebbet, meggyőzőbbet, körözöttben izgalmasabbat. Ugyanakkor tény, hogy ár-érték arányban verhetetlen, amit az Egykettő nyújt.

Ahogy a déli forgalmat néztem, remélhető, hogy nem lesznek kénytelenek érdeklődés hiányában bedobni a törölközőt. De azért tegyünk is róla!


Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változatát a Demokratának küldtem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése