2013. február 20., szerda

Jó boroknak szép hazája, Erdély

A francia konyha három titka a népszerű bon mot szerint „vaj, vaj és még több vaj”. Így állunk Erdélyben Balla Gézával is: amikor a címbeli szép mondatot igazolni kell komoly minőséget képviselő, palackos, forgalmi borokkal, akkor az első három helyen Balla Géza nevét említik általában. 

(Balla Géza és Légli Ottó az Arad-hegyaljai ültetvényeken 2006 márciusában)

Annak dacára, hogy ha szigorúan vesszük, akkor Arad és Arad-hegyalja a történelmi Partiumhoz tartozik. Az utóbbi években hallani lehet a Nachbill pincéről is, tulajdonosa és borásza, Johann Bruttler, aki Németországból tért haza szülőföldjére, a Szatmárnémeti melletti Béltekre bort készíteni. (Ez is Partium.) A Nachbill borokkal jelentős borászati rendezvényeken lehet főleg találkozni, az áruházakban kevésbé, szaküzlet nem sok van Erdélyben, de sokat mondó, hogy az első fecskék egyikében Kolozsváron láttam meg először a Nachbill borokat 2006 táján.
Balla Géza szinte egyedül képviseli a középbirtokosnak mondható borászok magyarországi ideáltípusát. Értsd: akkora birtoka van, hogy azt családilag már rég nem lehet megművelni, de nem nagyobb annál, mint amit egy embernek át lehet tekinteni. Balla Géza, aki ma 70 hektáron gazdálkodik, a kétezres évek elején kezdett magáról hallatni, korábban a ménesi állami borászati vállalatnál dolgozott. Nevét Aradon és környékén borszerető körben bűvös jelszóként suttogták akkoron az emberek, a szerencsésebbek személyes tapasztalat alapján is beszámolhattak azokról a kulináris szeánszokról, melyek a pincében immár egy évtizede zajlanak és egyre növekvő népszerűségük elsősorban a szájhagyománynak köszönhető. Mára a borász tagja az egyik legjelentősebb magyar szakmai szervezetnek, a Pannon Bormíves Céhnek, tagja továbbá a Magyar Borakadémiának, borai pedig sikerrel szerepelnek nemzetközi és magyarországi versenyeken egyaránt, mindezen túl állandó részvevője több anyaországi boros rendezvénynek, a szegedi, várbeli, etyeki fesztiváloktól a visegrádi napokig. 

(Balla Géza egyik ültetvénye Ópáloson)

Kadarka műfajban nem kevés meglepetést okozott már eddig, egyrészt a Magyarországon megszokott elegáns, könnyed, fűszerekre hangolt Kadarka-stílustól merőben eltérő tanninos, tömör, súlyos boraival, melyek akár a Cabernet-kel is versenybe küldhetőek. (A 2010-es villányi borversenyen például a 2006-os Kadarkája a legnagyobb pontszámot elérő vörösbor volt.) Másik különlegesség, ami Balla Géza nevéhez fűződik az a „Kadarissima”, mely egy Kadarkából készült, a bortritiszességet nagyon szépen hordozó szamorodni, amit, ha leküzdjük az édes vörös elleni mélyen fekvő averziónkat, akkor igencsak nagyra értékelhetünk. A borász a nemrégiben rukkolt ki a szelekciós borai feletti „prémium” borokkal, melyeket „Sziklabornak” nevezett el, lévén, hogy olyan helyen teremnek ahol vékony a termőréteg alatta pedig ott a tömör kő. E sorozat minden bora kiemelkedő, de külön említést érdemel a magyar termelő által tudtommal első ízben palackozott Fekete Leányka és a visszafogott tannintartalmú, nem véletlenül burgundi palackba töltött elegáns, az eddigieknél karcsúbb, gyümölcsös Kadarka.

(Maurer Oszkár és Csizmadia András Balla Gézánál 2010. január 1.én)
Egyébként Szikler Ervin Walter személyében, aki Elite Wines néven palackozza borait, megjelent Balla Géza első komoly kihívója. (Van ugyan még egy pincészet a hajdani Ménes-Magyarádi borvidéken, mely palackozott borokkal jelen van a piacon, a „Cramele Pancota”, de arról jobb szót nem ejteni, hozzájuk képest a Varga Pincészet két euró körüli tömegborai borászati remekművek.) Az Elite Wines fehér és rosé műfajban eddig felejthető borokat hozott forgalomba, de vörösei nagyon meggyőzőek. Mi több, nem csak a palackozott boraik élvezhetőek, hanem a potom pénzért kimért boruk is kifejezetten ízletes, nem egy palackozott tételt levertek az asztalról privát vakteszteken. Szikler úr, ha kérdik, elmondja őszintén, őt nem mozgatják meg a vájtfülűek kedvencei, a karcsú, elegáns Pinot-k vagy Kadarkák, a masszív, nehézsúlyú, már-már rágható vörösöket kedveli s ehhez igazítja borait is. Nos, jó borvidéket választott: Ménesen még a Pinot és a Kadarka is a Cabernet-ket idézi. S ha valamikor lesz a vörös műfajban Szikler – Balla vetélkedés, abból mindenki nyerni fog: a borvidék, a borivó közönség, de még maguk a borászok is.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Borbandi számára készült 2010 telén, a mai napon aktualizáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése