2013. február 19., kedd

Riso (Budapest, Lovas út 41)

A Budai Vár tövében található éttermet már régóta kinéztem magamnak, mi több, ez lett volna a tavalyi Torkos Csütörtökön az egyik fő célpontunk. De végül nem utaztunk fel a Fővárosba, takarékosság okán, így mire eljutottunk e bizalomgerjesztő helyre, már megváltozott a neve s a konyha orientációja. 


Amit egyébként nem bántunk, elvégre az egész csapat, mellyel a Borjour tiszteletére célba vettük Budapestet, szereti a mediterrán konyhát. A Riso jó hangulatú, kellemes hely, a zenét jól válogatták meg és annak hangerejét is megfelelően állították be. A kiszolgálás kedves, összetoltak nekünk néhány asztalt, hogy mind a nyolcan elférjünk egymás társaságában. A kiszolgálás terén egy apróbb probléma akadt, egyikünk rendelt egy egyszemélyes vegyes előételt s elkövette azt a „hibát”, hogy megosztotta felszolgálónkkal, hogy azt többen fogják enni. A kérdésre, hogy akkor inkább kétszemélyes legyen-e, egyértelmű nemmel felelt, mégis kétszemélyest kaptunk. S ha már itt vagyunk, akkor azt is meg kell jegyezzem, hogy az újabb kör italok elfogyasztására vonatkozó felszolgálói kérdések már egy idő után unszolásnak tűntek.
Az árak nem alacsonyak a Riso-ban, de nem is megfizethetetlenek, egy korsó sör 750 ft, viszont a negyedes tonic 420, ami kissé túlzásnak tűnik. A borok árát többnyire kettő és feles szorzóval képezik a szaküzletihez viszonyítva, ami szintén húzós. Értékeltük, hogy a jól ismert nevek mellett a borlapon feltűnnek olyan különlegességek, mint a Merfelsz pince Tűzvirág nevű bora, a Molnár pince Villányi Syrah-ja, vagy a kedvenc szekszárdi Kadarkám, melyet a Pastor pince jegyez.
Rendeltünk olasz vegyes előételt (3690 két személyre), 
kardhal-carpacciot (2590), 
spenótos csirkeragulevest (1190), 
különféle rizseket, 



vargányás tagliatellet (2350) 
és nápolyi pizzát (1690). 
Az ételek nagyjából rendben voltak, bár a rizses fogásoktól többet vártam volna. A pizza jó volt, a tagliatelle szintén, ezt ettük ketten a partneremmel, úgyhogy nem jártunk rosszul, s végső soron a társaság többi része is meg volt elégedve a saját rendelésével. A vegyes előételtálon sajnos csak késztermékeket leltünk, felvágottakat, olajbogyót, aszalt paradicsomot, articsókát, parmezánt egyébként jó minőségű cuccokat, elvártunk volna házi készítésűeket is. (Például helyben grillezett és pácolt padlizsánt, cukkinit, netán halat, s hadd ne soroljam.) A hozzá adott focaccia remek volt. 
A füstölt kardhalat vélhetően szintén készen vették, de az kiemelkedően jó volt. Desszertet csak hárman ettek, ketten ugyanazt, csokoládéfelfújtat amarena meggyel és vaníliafagylalttal (1290), 
harmadik társunk pedig málnás mascarponekrémet (1090). 
A fagylalt készterméknek tűnt, leginkább Möwenpickre hasonlított, de nem vennék mérget rá, hogy az is volt, a felfújt nem volt rossz, de e műfajban is ettünk meggyőzőbbet, „csorgósabbat”, intenzívebb ízűt. A mascarpone krémrendben volt, a málnamártás szintén.
Minden összevetve a „korrekt–kötelességszerű” jelző foglalja össze élményünket a „katartikus” vagy „kiemelkedően jó” helyett, mindazonáltal az össz-élményünk pozitív volt, és senkit nem akarok lebeszélni a Riso meglátogatásáról. Sőt. A Riso a korrekt középvonalat képviseli, mely nem okoz csalódást a reális elvárásokkal érkező vendégnek.

Dorozsmai Endre 

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése