Nézzük először a Michelin-csillagokat,
melyek körül igen sok a vita, mióta a gasztronómiai szakmán belül a gumigyár
étteremkalauza által megteremtett érték-skála egyfajta etalonként kezdett működni.
Volt, aki „visszaadta” a csillagokat, mert idegesítette a megtartásukkal való
stressz, volt, aki kétségbe vonta a tesztelők elfogulatlanságát, van, aki a vendégre
hivatkozva mellékesnek tartja eleve a csillagokért való küzdelmet.
Bevallom jómagam is
kételkedtem a csillagok hitelességében, amíg az egyetlen nemcsak ajánlott, de
értékelt, Bib-Gourmand (jó ár/érték arányú, korrekt minőséget nyújtó vendéglők
tartoznak ide) kategóriájú hely Magyarországon a Náncsi Néni vendéglője volt.
Ilyen alapon kis túlzással lehetett volna a Szent Jupát vagy a Tüköry is. Vagy 1312
másik. Mert lehet ugyan, hogy a Náncsi hangulata mind beltér, mind a
kerthelység tekintetében egyedi, barátságos, kellemes és valóban kiemelkedő, jól
ki van találva a hely, de ami a tányérra kerül, az bizony igencsak átlagos, egy
közepes tehetségű amatőr szakács bármikor reprodukálja. Tegyem hozzá, hogy
élményeim 1996 és 2000 közöttiek. De ha elolvassuk mondjuk az Alexandra Kalauz
2008-as kiadásának kritikáját, az is elég ahhoz, hogy finoman szólva túlzásnak
tartsuk a Michelin általi kiemelését.
A Costes
csillagával egyidőben viszont a Bib Gourmand kategória is helyrerázódott. Ha emlékezetem
nem csal, a Bock, a Csalogány, a 21 és az Arcade került ebbe a csoportba. (Más
kérdés, hogy mind a tesztelt éttermek, mind a „Bib-es helyek” sorát bővíthették
volna. Ha a Világevőn akkor közzétett lista stimmel, akkor nem volt tesztelve például
a Mák, az Aranyszarvas, az Olimpia vagy a Speiz, ugyanakkor a felsorolt négy
étterem szintjét egyértelműen üti még a Babel. A magasabb árkategóriások körül
az Arany Kaviár és az Alabárdos is, de ők alighanem csillagra pályáznak, akárcsak
az Onyx eddig.)
Gyakori vád a Michelin-csillagos
éttermek vonatkozásában, hogy ez az egész csak sznobéria. Persze, a gasztronómiában
is jelen van a sznobéria, de nincs olyan művészet, melynek állítólagos hívei
között ne lennének szép számban sznobok. Sőt, a megfelelő forrásokkal
rendelkező sznobok nélkül igencsak nehéz lenne a festők, a borászok vagy
éppenséggel vendéglősök sorsa. Ugyanakkor nem lehet véletlen, hogy mindkét
csillagos étterem az összes komolyabb étteremkalauz illetve étteremkritikákat
közlő blog, újság stb. szerint ott van az élbolyban.
Az pedig egyenesen vitathatatlan,
hogy a csillagos séfek a szakmai legjobbjai közé tartoznak s mint ahogy az is,
hogy a csillagok fontos orientációs pontot képeznek a kulinaritás iránt mélyebben
érdeklődők számára. Azoknak, akiknek a
gasztronómia nem a létfenntartás eszköze, hanem művészet, filozófia,
ihletforrás, kaland, felfedezés.
S még ha mindez nem
lenne így, akkor is örülnünk kellene annak, hogy végre egy magyar séf (még
pontosabban séfpáros, Szulló Szabina séf és helyettese Széll Tamás) is csillagot
kapott, hiszen ez növeli egyben a magyar gasztronómia és a magyar nemzet presztízsét
is. Az már csak hab a tortán, hogy maga az étterem mennyire megérdemelte ezt a
kitüntetést.
Mert ha tényleg csak
azt vesszük értékelési alapnak, amit a Michelin Kalauz, tételesen azt, ami a tányéron van, akkor az Onyxon nem
lelhetünk fogást. (A túlcicomázott, túlzsúfolt berendezéssel, kék poharakkal sosem tudtam
megbékülni, de a kifogástalan kiszolgálás és a katartikus ételfelhozatal messze
kompenzálja ezirányú fenntartásaimat.)
(Néhány csúcsélmény. Az első tányér apámnak, aki Lisszabontól Brüsszelen, különböző német és osztrák városokon át Budapest csúcséttermeiig sok mindent végigevett, mindeddig legnagyobb kulináris élménye volt. Rizottó a tenger gyümölcseivel és zöld spárgával. Tudni kell, hogy nem különösebben rajong a rizottóért. :)
(Libamájtortácska almapürével és lencsével)
(Mangalicavariációk: konfitált pofa, derelye, véreshurka, szűz és kelkáposztafőzelék)
Négy alkalommal volt szerencsém az
Onyxban enni, minden alkalommal legkevesebb három-három fogást (partneremmel
félúton tányérokat cseréltünk), ebben benne volt egy alkalommal egy degusztációs
ételsor is. Így nyugodtan állíthatom: a Onyxban nincs mellélövés. Az sem lehet
véletlen, hogy a séfhelyettes több ízben megnyerte a „Hagyomány és evolúció”
versenyt, szép eredményt ért el a Czifray verseny-kurzuson, majd a minap a Bocuse
d’Oron.
S ha már a borról
szól ez a blog, akkor vegyük szemügyre a borkínálatot is. Túlzás nélkül állítható,
hogy az Onyx borlapja a párját ritkítja, 30-féle pezsgőt kínálnak, zömmel a
legjobbak közül, 49 kiemelkedő magyar fehérbort a legfontosabb fehérboros borvidékeinkről,
zömmel a sztároktól, de akad néhány izgalmas, kis szériájú, vájtfülűeknek szánt
kézmíves tétel is (Bott Judit, Szentesi József). 100 körüli a magyar vörösborok
száma, közöttük nem egy presztízsbor (Solus, Kopár, Magnifico) több évjáratban
is kapható. Tucatnyi külföldi fehér és több tucatnyi vörös, olyan klasszisokkal
mint a Chateau Margaux vagy Petrus, s akkor nem szóltam lenyűgöző tokaji
édesbor-választékról.
Kreativitás,
technológiai fegyelem, szezonalitás, magasfokú alapanyagtisztelet jellemzi az
Onyx konyháját, a hagyományos magyar fogások magas szintű egyéni interpretációját
összefogó „Magyar Evolúció” menüsor megkóstolását kötelező tananyaggá kellene
tenni a magyar szakácsképzésben.
Örültünk az Onyx
jól megérdemelt elismeréséhez és sikeres küzdelmet kívánunk a második
csillagért.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Borbandi számára készült az Onyx Michelin csillaggal való kitüntetése alkalmából, a mai napon aktualizáltam a szöveget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése