2013. február 24., vasárnap

A szekszárdiság és a trónkövetelő szekszárdi második vonal




 A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.
A Szekszárdi a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Vénusz-bor.” - írja Hamvas Béla „A bor filozófiájában”.
 E költői soroktól függetlenül megkockáztatható, hogy a borszerető és a bor iránt mélyebben érdeklődő emberek, ha magyar vörösborról van szó, akkor legnagyobb számban Szekszárdra asszociálnak. A többek által a kétezres évek első felében megfogalmazott „a villányit szeretjük, de a szekszárdit isszuk” tétel, mely elsősorban az ár/érték arányról s megfizethetőségről szólt, ma lassan „szekszárdit iszunk, mert ezt szeretjük”-re változott. (Annál is inkább, hogy árban a szekszárdiak nagyjából beérték a villányiakat.) Félreértés ne legyen, ez nem a szerző opciója, ez egy deskriptív megállapítás. Egyébként sem rajongok azért, hogy a borvidékeket egymás ellen kijátsszuk, minden borvidéknek megvan a maga géniusza, hogy hamvasbélásan fogalmazzak. Ami viszont alighanem tény, s amit tán még a villányiak is elismernek: a sajátos szekszárdiság megfogalmazásában Szekszárd jár legelöl a vörösbort termő magyar borvidékek között.
Másik örömteli jelenség Szekszárdon a trónkövető második vonal megjelenése. Merfelsz pince, Szeleshát, Németh János, Prantner, Tüske Pince, 

Pálos Miklós, Bősz Adrián, Posta pince, Tringa pince és végül, de messze nem utolsó sorban Eszterbauer János, aki sorra gyűjti be a rangosabbnál rangosabb hazai és nemzetközi elismeréseket. Borai jól megkomponáltak, mind ami a külcsínt, mind ami a belbecset illeti. Címkéi egy letűnt, ma már idillinek tűnő világot idéznek, amikor az értékek még a helyükön voltak. A borok nevének, címkéinek külön történetük van. No Fiam, Öröm, Tanyamacska, Nagyapám, Mesterünk, Tivald – megannyi kifejező archív fotó és megigéző történet.
A borsorból valamennyi tétel érdemes lenne ismertetésre, de hadd emeljek ki közülük hármat. A „Nagyapám” Kadarka, mely értelemszerűen a borász nagyapjának állít emléket, akár iskolateremtőnek is mondható: fajtajelleges, fűszeres és gyümölcsös egyszerre, elegáns, szép színű. Szekszárdi Kadarka „at his best” – mondhatjuk globalista tájszólásban. Remek gasztrobor, klasszikus magyar ételekhez bízvást ajánlható.
„Mesterünk” 2007 – Már piacon van a 2008-as, de ehhez volt szerencsém legutóbb. Nem túlértékelve a borversenyek jelentőségét, kiemelném, hogy ez a bor számtalan elismerés nyert, itthon pannon csúcsbor volt, Brüsszelben, Bordeauxban arany. Remekbe szabott bordeaux-i blend, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot cuveé, sűrű sötét, telt, diszkréten extrakt édes, fekete bogyós gyümölcsök illata-aromája díszíti.
Tivald 2007 – Cabernet Sauvignonból készült prémium bor. Ebből is kinn van már a 2008-as, de a 2007-es frissebb élmény, a minap fejeztünk be egy pár napja kibontott palackot, így az íze még a számban van. Ez a pincészet büszkesége, mely úgyszintén begyűjtött egy sor rangos elismerést. Az előbbihez hasonlóan sűrű szövésű, markáns vörösbor, egy fokkal szikárabb, keményebb. Nehéz a kettő között dönteni, szerencsére nem is muszáj. Jeles alkalmakra fekete gyümölcsös mártásokkal felszolgált vadak mellé ideális társ, de keserűcsokoládé-kísérettel (mondjuk egy magas minőségű és nagy kakaótartalmú keserűcsokodálé szuflé mellé) sem lehet rossz.

Dorozsmai Endre

 A szöveg a Borbandi számára készült két évvel ezelőtt.
Viszont Eszterbauer János szóban forgó borai, ha más évjáratban, de azóta is egyre-másra aratják sikereiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése