Ahogy egy három
Michelin csillagos étterem külön utazást megér a fáma szerint, úgy a
borrajongók számára is megér egy erre szánt hétvégét egy olyan budapesti
borkóstoló, ahol magas minőségű borokat lehet kóstolni fix összegért olyan nagy
számban, hogy azok abszolválása úgymond lehetetlen.
Ilyen kóstoló volt idén a Furmint Február, ilyen a Vinagora Open, ahol 500 versenybor kóstolható, ilyen a március 8 és 10 között megrendezett Vince és ilyen a jövő hét szombatján sorra kerülő Borjour Magnum, mely alighanem a legnépszerűbb kóstoló a fiatalok körében, legalábbis a tavalyi tapasztalataink ezt mutatták.
Ilyen kóstoló volt idén a Furmint Február, ilyen a Vinagora Open, ahol 500 versenybor kóstolható, ilyen a március 8 és 10 között megrendezett Vince és ilyen a jövő hét szombatján sorra kerülő Borjour Magnum, mely alighanem a legnépszerűbb kóstoló a fiatalok körében, legalábbis a tavalyi tapasztalataink ezt mutatták.
A Borjourt idén a
Millenáris központban rendezik meg, február 16-án. 16 órától 21.30-ig mindenki
annyit kóstolhat, amennyit csak bír, 150, zömmel kiemelkedő magyar borászat
több mint 500 borából. Néhány közismertebb név a kiállítók közül: Bott Frigyes
(Felvidék), Dúzsi Tamás, (Szekszárd), Fekete Béla (Somló), Frittmann testvérek
(Soltvadkert), Gál Tibor (Eger), Gere Attila és Gere Tamás (Villány),
Kreinbacher (Somló), Szent Andrea – Lőrincz György (Eger), Thumerrer Vilmos
(Eger), Vesztergombi Ferenc (Szekszárd), Vida Péter (Szekszárd).
A „beugró” elővételben február 14-ig csak 5000 Ft, a helyszínen 7000 Ft, ami még mindig nagyon jutányos, tekintve, hogy hány olyan bort kóstolhat meg az ember, melyekhez egyébként nehezen juthat hozzá a díjszabásuk miatt. Azt javaslom mindenkinek, hogy tanulmányozza a világhálón a kiállítók listáját és/vagy a helyszínen kapható füzetecskét, amire kár sajnálni a pénzt, mert nagyon jól orientál.
S akkor fogjunk neki a kóstolásnak, amikor már tudjuk, mit is akarunk. Az 5 és fél óra hamarabb eltelik, mint az ember gondolná, s ezt az időt érdemes a lehető legjobban kiaknázni.
A „beugró” elővételben február 14-ig csak 5000 Ft, a helyszínen 7000 Ft, ami még mindig nagyon jutányos, tekintve, hogy hány olyan bort kóstolhat meg az ember, melyekhez egyébként nehezen juthat hozzá a díjszabásuk miatt. Azt javaslom mindenkinek, hogy tanulmányozza a világhálón a kiállítók listáját és/vagy a helyszínen kapható füzetecskét, amire kár sajnálni a pénzt, mert nagyon jól orientál.
S akkor fogjunk neki a kóstolásnak, amikor már tudjuk, mit is akarunk. Az 5 és fél óra hamarabb eltelik, mint az ember gondolná, s ezt az időt érdemes a lehető legjobban kiaknázni.
Úgyhogy az Albert
Einstein Bizottság első lemezének címét kölcsönvéve: kalandra fel!
Dorozsmai Endre
A szöveg a Székely Hírmondó számára készült.
Gondoltam miért ne tegyem fel a sajtóanyagot is a blogra.
Na jó, itt-ott megvágtam.
Az év
legnagyobb beltéri borkóstolóját szervezi a Borjour
A február 16-i rendezvényen, a Millenárison
150 kiállító borászat fogja kóstoltatni összesen kb. 500 különböző borát,
melyeket egytől-egyig megkóstolhatnak a vendégek - akár mindegyiket, egy belépővel.
Az idei a negyedik Borjour Magnum. A korábbi három évben a helyszín az ELTE
Kongresszusi Központ volt, melyet az idén a Millenárisra cseréltek a szervezők,
mivel az ELTE épületét kinőtték: a Millenárisra 2000-2500 vendéget várnak.
Változás még, hogy tovább erősödik a gasztronómiai kiállítók jelenléte: a 150
borászat mellett az idén már közel 20 "gasztrós" (sajtos, sonkás,
olivás, csokis, stb.) várja az érdeklődőket. Megmarad viszont a népszerű
Bornotesz, mely tartalmazza az összes bemutatott bort, analitikai adatokkal -
és alattuk hellyel a jegyzeteknek.
(...)
Jegyek online és a különböző budapesti értékesítési pontokon (borkereskedésekben és borbárokban) kaphatók. A belépők ára február 14-ig 5000 forint, a helyszínen pedig 7000 forint lesz.
(...)
Jegyek online és a különböző budapesti értékesítési pontokon (borkereskedésekben és borbárokban) kaphatók. A belépők ára február 14-ig 5000 forint, a helyszínen pedig 7000 forint lesz.
Részletek az online vásárlásról és az árusító
helyekről a www.borjour.hu-n találhatók.
A Borjourról
A Borjour rádióműsorként indult 2005-ben - akkor még Késői Szüret néven - a radiocafén. Az élő rádiós bormagazin hallgatóiban hamar megfogalmazódott az igény a közös borkóstolókra - a műsorvezetőkkel (Megyeri Sára és Nagy Sebestyén) és egymással, így a Borjour rövid idő alatt rendezvénysorozattá is vált. Ma már heti rendszerességgel zajlanak Budapest-szerte a különböző méretű Borjour-kóstolók, melyek legnagyobb állomása a Borjour Magnum, minden év február közepén. A Borjour-kóstolók jellegzetessége a különleges helyszínek mellett a fix belépőért nyújtott korlátlan, sétálós kóstolórendszer. A Borjour rádióműsor a radiocafé megszűntével a 90.9 Jazzy-n hallható, keddenként 19-től 20 óráig.
Borászati kiállítók (a lista folyamatosan bővül):
2HA (Balaton-felvidék), Anna Borház (Hajós-Baja), Anonym (Etyek-Buda), Árendás (Felvidék), Babarczi (Pannonhalma), Babits (Tokaj-Hegyalja), Bárdos és Fia (Mátra), Basilicus (Tokaj-Hegyalja), Béla Borászat (Kunság), Benedek Pince (Mátra), Béres (Tokaj-Hegyalja), Bezerics (Balaton-melléke), Birkás (Kunság), Bodri (Szekszárd), Bodrog Borműhely (Tokaj-Hegyalja), Borbély (Badacsony), Bott Frigyes (Felvidék), Bozóky (Mór), Bősz Adrián (Szekszárd), Bujdosó (Dél-Balaton), Centurio (Mátra), Chateau Cloche (Tokaj-Hegyalja), Csernyik (Mátra), Dániel Pince (Szekszárd), Dávid Borház (Eger), Debreczeni (Etyek-Buda), Degenfeld (Tokaj-Hegyalja), Dénes Hegybirtok (Somló), Dobosi (Csopak), Domaine Edegger (Badacsony), Dúzsi (Szekszárd), Etyeki Kúria (Etyek-Buda), Fekete Béla (Somló), Fekete Borpince (Szekszárd), Ferenczi (Szekszárd), Füleky (Tokaj-Hegyalja), Gál Lajos (Eger), Gál Tibor (Eger), Gál Szőlőbirtok (Kunság), Garamvári (Dél-Balaton), Gedeon (Kunság), Gere Tamás és Zsolt (Villány), Gróf Buttler (Eger), Gutman (Dél-Balaton), György-Villa (Etyek-Buda), Hernyák Birtok (Etyek-Buda), Hétszőlő (Tokaj-Hegyalja), Heumann (Villány), Hilltop (Ászár-Neszmély), Homola (Csopak), Janus (Villány), JuliusVin (Etyek-Buda), Káli Kövek (Balaton-felvidék), Karádi-Berger (Tokaj-Hegyalja), Kardos (Tokaj-Hegyalja), Karner (Mátra), Kasnyik (Felvidék), Katona Borház (Dél-Balaton), Kattra (Etyek-Buda), Kertész (Etyek-Buda), Koch (Hajós-Baja), Kolonics (Somló), Kovács Borház (Mátra), Kovács Nimród Winery (Eger), Kreinbacher (Somló), Laposa (Badacsony), Lindmayer (Eger), Ludányi (Mátra), Maczkó Róbert (Villány), Majoros (Tokaj-Hegyalja), Malatinszky (Villány), Málik (Badacsony), Mátyás (Felvidék), Maróti (Mátra), Merfelsz (Szekszárd), Miklóscsabi (Mór), Molnár és Fiai (Mátra), Németh János (Felvidék), Orbán (Balaton-felvidék), Oremus (Tokaj-Hegyalja), Ősi (Villány), Pálffy (Balaton-felvidék), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Pannon Tokaj (Tokaj-Hegyalja), Pántlika (Balaton-felvidék), Patrícius (Tokaj-Hegyalja), Pécseli (Etyek-Buda), Pelle (Tokaj-Hegyalja), Pendits (Tokaj-Hegyalja), Pfneiszl (Sopron), Pócz (Dél-Balaton), Podmaniczky (Dél-Balaton), Pontica (Mór), Porgányi (Tokaj-Hegyalja), Puklus (Tokaj-Hegyalja), Rókusfalvy (Etyek-Buda), Sauska (Villány), Skizobor (Badacsony), Spiegelberg (Somló), St. Andrea (Eger), Sterlik (Sopron), Strekov-Kasnyik (Felvidék), Szászi (Badacsony), Szatmári (Badacsony), Szecskő (Mátra), Szeleshát (Szekszárd), Szent Tamás (Tokaj-Hegyalja), Tarjányi (Eger), Taschner (Sopron), Thummerer (Eger), Tiffán’s (Villány), Tornai (Somló), Törley / Hungária (Etyek-Buda), Tüke (Mecsekalja), Váli (Badacsony), Vécsei (Mór), Vértes (Etyek-Buda), Vesztergombi (Szekszárd), Vincellér Ház (Sopron), Vincze (Eger), Vylyan (Villány), Wunderlich (Villány), Zsirai (Tokaj-Hegyalja)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése