2013. február 11., hétfő

Imi konyhája (Bucataria lui Imi) (Arad, hajdani Szabadság - jelenlegi Avram Iancu - tér 11.)




Legyünk néha elfogultak! Nagy öröm, ha az egykoron elsöprő magyar többségű, ma már magyar szempontból szórványnak számító Aradon új magyar vendéglő nyílik, történetesen azon a téren, ahol már üzemel egy, két sarokkal arrébb. Az Imi konyhája nevű hely filozófiája egyszerű: van két leves, két főétel, két desszert, ami két ételt, a gulyáslevest és a palacsintát leszámítva naponta változik. Az árak igen barátságok, minden fogás 1000 ft alatt van, akad, ami mélyen alatta. A konyha házias, a beltér hangulatos, a kiszolgálás kedves, a pincérek beszélnek magyarul. 
Megrendeltünk minden aznap rendelhetőt: húsgombóclevest, gulyáslevest, rakott krumplit, „kontinentális csirkét”, ami gombás rizzsel körített párolt csirkefelsőcombot jelentett, sajttortát és túrós palacsintát. A magyar borok ottjártunk idején még nem kerültek belistázásra, de ez napokon belül elintéződik, mint azt megtudtuk a beszállítótól, aki történetesen mellettünk ült. Így aztán sört ittunk, csíkit, ami a legjobbak egyike. Nem helyben, hanem úgy általában. Az ételek rendben voltak, a totálisan túlfőtt rizset leszámítva. A sajttorta esztétikailag nem nyújtott meggyőző élményt, ízre viszont átlag feletti volt.
Nagy kár, hogy az élményt elrontja a dohányosok intoleranciája és a vendéglős túlzott permisszivitása. A román fennhatóság alatt álló területeken minden vendéglátósnak az a rögeszméje, hogy a forgalom drasztikusan csökken a dohányzás betiltásával. Ebből következően, ha valaki gyűlöli a cigarettafüstöt, mint teszi ezt e sorok írója, akkor vagy nem jár vendéglőbe és kocsmákba, vagy olyan idősávban megy, amikor gyér a forgalom. Ezutóbbit próbáltuk a minap Iminél, de nem jártunk sikerrel, a hely szinte tömve volt és a közönség jó része dohányzott. Azzal is búcsúztunk, hogy szívesen visszajövünk, miután kitiltották a dohányzást.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
Imi bisztrójában 2013. február 9-én voltunk.
A beltéri fotók a hely FB oldaláról valók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése