2013. január 27., vasárnap

La Piazzetta (Marosvásárhely, Wesselényi Miklós - jelenlegi Liliom - u 4.)



Marosvásárhely felettébb alkalmas helyszín arra, hogy a Szabó Pál Csaba történész által kiötlött s az Erdélyi Magyar Ifjak által felkarolt „Jó napot” mozgalom felhívásának eleget tegyünk. Ennek lényege az, hogy a magyarok által (is) lakott, de idegen fennhatóság alatt álló területeinken anyanyelvünkön szólaljunk meg először s utána váltsunk esetleg románra. Így tettünk a La Piazzetta nevű olasz étteremben is, ahol románul válaszoltak, egy ideig sajátosan kommunikáltunk, mi magyarul, a pincér hölgy románul, míg ki nem derült, hogy ő is bírja a mi nyelvünket.
 Azért esett erre az étteremre a választásunk, melyet a helyiek körében úgy tartják, hogy olasz a tulajdonos és a szakács, ami mindenképpen jó pont, ha valódi olasz ételt és nem a sajátos középeurópaiasított ál-olasz fogásokat szeretnénk fogyasztani. Rendeltünk vargányás pizzát, 
melynek tésztája remek volt, a paradicsom-alap szintén, a vargánya lehetett volna feszesebb, viszont értékeltük a mozzarellán túl a parmezánt és a koktélparadicsomot, amit a pizzára tettek. Kaptunk hozzá csípős olajat, kár, hogy ezen akartak spórolni, tán arra számítva, hogy a csili íze, melyen ágyazták az olajat, elnyomja a napraforgómagét, nos, nem nyomta el, extra szűz olívaolaj jobb választás lett volna. Kértünk még gnocchit „Mare e Monti” stílusban, rák, tintahal és zöldborsó volt a házi készítésű (!) tésztán, az üde színét veszett konzervborsó helyett jobban örvendtünk volna valami más zöldségnek. 
De élvezeti értéke ennek a fogásnak is volt. Egy több elemből álló desszert-kompozíciót kértünk végül, melynek minősége közepes volt, a panna cotta és a tiramisu jó közepes, a mascarponet túllazították, a két másik elem gyenge közepesnek bizonyult. 
A gépi számla 
arról tanúskodott, hogy a desszert árát nem aktualizálták az étlapon, de néhány lej miatt nem kötözködtünk, magyarázat nélkül levontuk a borravalóból.
Összességében jó élményünk volt a La Piazzetta, nem elképzelhetetlen, hogy Vásárhelyen járva még betérünk, egy adag kagylóra és vegyes sült halra. Vélhető, hogy a pizzát akkor sem fogjuk kihagyni.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A La Piazetta-ban 2013. január 21-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése