2013. január 24., csütörtök

Furmint február - 2013

A Kárpát medencének a borászat területén egyszerre erénye és hátránya a fantasztikus sokszínűség. Itt úgyszólván minden meglelhető, amit a világ borkészítése felvonultathat: széles fajtaválaszték, hihetetlen talajadottságok, változatos technológiák. S aki kellő időt, pénzt és energiát szán rá a magyar borok megismerésére, az tudja, hogy még a megmaradt Magyarországon is kicsiben megismerhető a borvilág. Készülnek itt könnyed, illatos reduktív fehérborok, dűlőszelektált, a termőtájról szóló nagy fehérek, komplex fehér házasítások, rosék minden változatban (beleértve a tölgyfahordós, fajtaélesztő nélkül készült természetes variánsokat), sillerek, burgundiai stílusú vörösök, bordeaux-i zsánerű, sűrű szövésű, tannin-gazdag vörösborok, de még újvilági stílusú borok is akadnak. S akkor nem szóltunk az édes borokról, melyek körében Tokajnak párja nincs széles e kerek világon.
Bormarketinget viszont nehéz arra építeni, hogy mi mindent tudunk, főleg akkor, ha a termőterület mindeközben csökken s az ország képtelen nagy mennyiséget előállítani. Mindazonáltal vannak kitörési pontok. A felső kategóriát kell megcélozni, nem a hipermarketek legalsó polcát, ott egyébként is nagy a tülekedés. Annál is inkább, hogy egyszerre tudunk fajta-centrikus és termőhely-centrikus igényeket kielégíteni ebben a felső szegmensben. A legjobb kitörési pont a Furmint, azon belül első sorban a tokaji Furmint, nem csoda, hogy egyre több nemzetközi tekintélyű bor-guru, beleértve a szakértelem misztikus ködébe burkolózó Master of Wine-okat, egyre nagyobb érdeklődést tanúsít e fajta iránt.
Felettébb fontos, hogy erre a fokozódó érdeklődésre legyen belső reakció, hogy a magyar borszakma is kellő súlyt fektessen a Furmintok népszerűsítésére. E célt szolgáló kezdeményezések egyik legfontosabbika, sőt, miért is ne írnánk le: „a” legfontosabb a Furmint Február nevű akció, mely lassacskán kisebb mozgalommá növi ki magát. A mögöttes filozófia nagyon egyszerű: „Egyre többen, többször és hangosabban mondják – emberek és borok egyaránt –, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. Úgy gondoljuk, hogy ezt az üzenetet érdemes lenne minél több emberhez eljuttatni, ez pedig legjobban akkor sikerülhet, ha összefogunk, és ezért a célért együtt iszunk furmintot februárban.” – olvashatjuk a honlapon. Februárban a bor témájára affinis vendéglők, borszaküzletek, boriskolák a Furmintra irányítják a figyelmet kóstolókkal, kedvezményekkel, sajátos menükkel. 
A legnagyobb esemény azonban idén is a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett nagy Furmint-kóstoló lesz, amikoris a nagyközönség megfizethető fix összeg (6900 ft elővételben) fejében 55, zömmel tokaji pincészet Furmintjait kóstolhatja meg. Ott lesznek a legjobb kis kézműves pincészetek (Balassa István, Barta pince, Bott pince, Demetervin, Tokaj Nobilis, hogy csak néhányat említsünk közülük), de nem maradnak el a nagyok sem (Szepsy István,  Disznókő, Degenfeld, Oremus), képviselteti magát az „Isten kalapja”, a Somló hegy is, (Kreinbacher pincészet, Fekete Béla, Takács Lajos) s néhány Tokajon és Somlón kívül eső pincészet. E kóstoló azzal kecsegtet, hogy kellő önmérsékletet tanúsítva, beosztva erőnket, kihasználva a teljes nyitvatartási időt, megkóstolható mind a kb. 100 bor, aminek eredményeképpen hiteles képet kaphatunk arról, hogy hol is tart ma a Furmint-készítés élvonala.
Érdemes vastag piros filctollal bekarikázni határidőnaplónkban február hetedikét.



Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló következő számában fog megjelenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése